Богомил Бонев поиска Елена Йончева да върне 20 хил. лв. на червената група, дадени за гаранцията ѝ



Елена Йончева да върне парите, с които парламентарната група на БСП плати гаранцията ѝ от 20 хил. лв. Тя ѝ бе наложена по повдигнато обвинение за пране на пари от КТБ.

Това поиска с пост във фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев, който е съпруг на соцдепутатката Нона Йотова.





В началото на миналата година на Йончева бе повдигнато обвинение и ѝ бе наложена парична гаранция. Според прокуратурата “изпраната” сума от 645 хил. лева от КТБ е получена във фирма, достъп до средствата на която е имала Йончева. Тя била създадена от

фирма на

обвиняемата и

друга офшорна

компания

“Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е купена по банков път, със съответните фактури, плащано е ДДС”, обясни Йончева тогава и допълни, че е направила 7 документални филма по договора. Тя заяви, че парите не са ѝ дадени като възнаграждение и затова се наложило да бъде създадена трета фирма, за да има юридически и финансов контрол.

Тогава Йончева обжалва паричната гаранция. А в събота Богомил Бонев напомни, че парите за плащането ѝ са събрани от заплатите на депутатите по настояване на лидерката Корнелия Нинова.





Пред “24 часа” Бонев обясни, че повод за поста му е станало медийно участие на Йончева в петък. Това бе ден за размисъл преди прекия избор в БСП и не трябваше да се извършва агитация за нито един от кандидатите, обясни Бонев. А в интервюто си пред bTV Йончева атакува Нинова, че не се бори реално с корупцията и не е подписала сигнала ѝ за къща на премиера в Барселона.

“Елена Йончева недоумявала защо Корнелия не подписала сигнала за Барселона. Че

защо да подписва

непроверена

информация?!

Тя е председател на партия, а не журналистка, която се литка по всеки слух. Да заложи авторитета на цялата партия ли”, пита Бонев. “Елена, която трепереше, че са ѝ образували дело за пране на пари. И я защитиха много хора, включително аз”, допълва той.





И припомня “великите корупционни разкрития” на Йончева. “Разкритието е “Ало, Банов”. С това

обслужи само

Вежди Рашидов

в личната му битка с Банов”, обяснява бившият вътрешен министър.

В началото на 2019 г. Йончева разкри запис, който според нея уличава Боил Банов в корупция за опрощаване на неустойка от 700 000 лв. на фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото. Записът е правен през 2016 г., когато Банов е бил зам.-министър на културата. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров се самосезира по данните на Йончева. Спецпрокуратурата обаче отказа да повдигне обвинения на Банов, защото “липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер”.





“Йончева отиде в Брюксел, вместо да стои тук и да громи корупцията”, критикува още Бонев.

“Елена, защо си станала наскоро член на БСП в Монтана? За да си глас на Станишев на конгреса ли? Нали си депутат от Хасково? Какви са тия врътки. Жалка работа. Съжалявам, че бях един от измамените”, завършва Бонев.


Четете още:

🔴 Ваня Костова се сдобри със снаха си  

🔴 Българка, ваксинирана за СОVID-19, разкри какво се е случило с тялото й

🔴 "Останете гладни сутрин!"- Правила на живота на 80-годишен хирург, които ще помогнат за запазването на фигурата





Източник: 24 часа





Коментари

горе