Предлагат 1000 лв. глоба за родител, ако не вземе болното си дете от час



При отделянето на деца със симптоми на грип в училище в изолирано помещение, трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева. Това предлага председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Той отправи днес обръщение към работещите в системата, към учениците и техните родители.





Според синдиката това е най-спорният момент в становището на МЗ - „ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома“. Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите  при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище, казва Петров.





Друг конфликтен въпрос е задължителното носене на маски в коридорите и общите помещения. Носенето на маски от учениците пази учителите. СЗО и УНИЦЕФ препоръчват децата над 12-годишна възраст да носят маски, защото според тях от тази възраст децата и юношите могат да се самоконтролират. Но според синдикатите проблемът със самоконтрола и възпитанието в българската образователна система е доста по-различен в сравнение с повечето европейски държави. Тъй че изключенията ще са част от реалността и не би трябвало да създават повод за традиционният натиск от регионалните управления и МОН към училищните екипи.





Според синдиката чувствителен е въпросът и с ползването на дезинфектанти за ръце. Средствата в училищните бюджети са ограничени и без допълнителни целеви средства няма да може да се изпълнява тази препоръка, а и прекомерното ползване на тези продукти води до увреждане на кожата и кожни заболявания. Затова трябва да се разчита на  миенето на ръцете със сапун и топла вода, смятат от профсъюза.

Синдикат „Образование“ не подкрепя хипотезата, която дава право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители, допълва Петров.





Синдикатът подкрепя инициативата на МОН да осигури средства за дигитални устройства на учениците, но приоритетно средствата трябва да бъдат насочени към учителите, които нямат лаптоп и достъп до интернет. По техни проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство.


Четете още:

🔴 Алекс Раева изплю камъчето за Слави

🔴 Родното Барби с 21-ва операция

🔴 Богомил Бонев поиска Елена Йончева да върне 20 хил. лв. на червената група, дадени за гаранцията ѝ





Източник: Кмета





Коментари

горе