Вижте до кои държави пътуваме без ограничения



Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3.

Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка.





Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия. Изключения във въпросния списък обаче не липсват.

Припомняме, че на 7 август Германия обяви за рискови три области у нас - Добрич, Благоевград и Варна. Изискването за задължителен PCR тест за пристигналите от морския град отпадна на 21 август, а това за Добрич – на 10 септември. Към днешна дата в сила остава единствено предупреждението за област Благоевград.





Северозападните градове Видин, Лом, Враца и Монтана се местят от "зелената" в "оранжевата" зона на Белгия. За посетителите от въпросните населени места има препоръчителна карантина и изискване за отрицателен PCR тест. В същото време жителите на Варна, Добрич, Шумен и Търговище могат да пътуват без ограничения до Белгия.

Към списъка на отворените за туризъм страни се нарежда и Турция. Това обаче не важи за другата ни южна съседка – Гърция, която остава затворена за българите до 30 септември.

Основните мерки, касаещи българските граждани, са задължително попълване на формуляр, представяне на QR код при влизане в страната, а също и отрицателен резултат от PCR тест.

Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с автомобили, самолети или плавателни съдове.

В зависимост от вида на транспорта българите могат да влизат на територията на Молдова.





Нашенците, използващи сухоземен превоз, нямат позволение да бъдат в страната, тъй като двете гранични страни, през които преминават – Румъния и Украйна, са поставени в "червената зона". Това обаче не важи за пътувалите със самолет.

От 1 септември на чужди граждани няма да бъде разрешено да влизат и в Унгария без специална причина, става ясно от онлайн платформата Re-pen EU. Италия също удължи до 7 октомври изискването за 14-дневна карантина за пътуващите, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през България и Румъния.





Ограниченията за междуконтиненталните пътувания също продължават да са в сила. Считано от 10 септември тази година, правителството на Малдивите ще изисква от всички пристигащи в страната, да представят отрицателен PCR тест, преведен на английски език, който да е направен в рамките на 72 часа преди отпътуването. При пътуване до щата Ню Йорк пък ще подлежим на 14-дневна карантина.


Четете още:

🔴 Готвачът на Тодор Живков - Бай Данчо: Людмила не беше отровена,пръв щях да знам

🔴 Тайната рецепта на Тодор Живков за здраво сърце и потентност, завещана от билкаря Борис Николов

🔴 Краставичките на Тодор Живков





Източник: 24 часа





Коментари

горе