Вижте кое е сирене, кое менте



Ново правило за сиренето! Ако продуктът съдържа повече от 60% вода, той не може да се нарича сирене и мястото му е при храните имитации, гласи проект на наредба, публикуват за сайта на агроведомството за обществено обсъждане. Ако в изделието има повече от 20% сухо мляко, това също го праща на един рафт със стоките ментета, пише още в документа, уточнява "Сега".





За отбелязване е, че в мотивите си министерството на Десислава Танева се опира до голяма степен на работата на Асоциация "Активни потребители". Това е малка неправителствена организация, която от години алармира, че на пазара е пълно с най-различни фалшификации на сирене - продукти, в които прясното сурово мляко е подменено със сухо, маслеността идва от растително (палмово) масло, а водното съдържание достига 60 и дори 70%.





И тези 60% съдържание на вода са компромис - в някогашния държавен стандарт (БДС) за краве саламурено сирене летвата бе поставена на 54 на сто.

Въпросните изделия със странен състав ще могат да се продават в магазините, само на специално отделените и обозначени стелажи, където се предлагат и други храни имитации, посочват от агроминистерството. Стоката трябва да е опакована от производителя, а на етикета не може да пише "сирене"€


Четете още:

🔴 Красивата рокерка Мериан, загинала край Малко Търново, спасявала животи във варненската спешна помощ

🔴 Кой лъже? Президентът Румен Радев сам освободил секретаря си

🔴 Гърция от днес: Хората над 65 г. - вкъщи! Без маски? Абсурд!





Източник: Марица





Коментари

горе