Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността




Мелатонинът е хормон, произвеждан в човешкото тяло. Той има важен ефект, върху хората. Грижи се за организма, като регулира кръвното, щадящ е към имунитета и т.н.
Съществува обаче една особеност – забавя стареенето. Един вид той отлага старостта, следователно е хормон на младостта. Притежавайки свойството да неутрализира окислителните процеси, когато хормонът присъства достатъчно в организма, той не позволява на кожата да избледнява след време.






Мелатонинът има и антистресов ефект. Той се произвежда по време на сън през нощта от полунощ до четири часа. Ето, защо е важно да лягате навреме и да не оставате будни, след 24 часа.
Известно е, че след 30 години, този хормон се произвежда по-малко и така е с всяка следваща година. Следователно възрастните хора, поради не големи количества хормони, изпитват проблеми със съня и така по-често, при тях се наблюдават безсъние.
Въпреки това има изход. Има начин да се предотврати рязкото намаляване на мелатонина. Как да се забави и да се поддържа нивото. Кои храни, увеличават производството му.






Знаете ли, че също така храните, съдържащи триптофан имат важна роля. Триптофанът представлява аминокиселина, която осигурява синтеза на мелатонин и серотонин.
Те включват банани, богати на магнезий, които от своя страна стимулира производството на този хормон.
Млякото и всички продукти на млечна основа, също са богати на триптофан. Сиренето, особено твърдото сирене е лидер в съдържанието на триптофан.
Пилето, пуйката, заешкото месо имат доста голямо количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е варено, печено, задушено или на пара.






От плодовете, черешите и черешовишните са рекордьорите. Ако изядете малка шепа от тези плодове, преди сън, нивата мелатонин ще се покачат и сънят ще настъпи по-бързо.
Също така с високо съдържание на хормона триптофан са царевица, орехи, ориз, стафиди, домати, овесени ядки, пилешки яйца, тиква, червен пипер, бадеми.
За да се повиши нивото на мелатонин, е необходимо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те са с успокояващ ефект над нервната система. Грижат се за съня, правят го по-спокоен, а това покачва този така важния хормон. Кайсии, боб, банани, ядки също са примери за източници на витамини от група В.






По този начин, за да се удължи младостта, за да се увеличи количеството на хормона мелатонин в организма, е необходимо да се консумират храни, съдържащи аминокиселината триптофан, както и витамини от група В.


Четете още:

🔴 Всичко, което трябва да знаете, ако има К-19 при детето ви

🔴 Обувка издава убиеца на Анелия в Италия

🔴 Вижте кое е сирене, кое менте





Източник: Актуално





Коментари

горе