Месеци след като обгоря при пожар, жена от село край Добрич живее втори живот / СНИМКИ



Втори живот живее 46-годишната Нурхаят Бейтулова от село Ломница, Добричко. При пожар на 16 април 2020 година тя получи сериозни изгаряния, докато спасяваше баща си, който е прикован на легло от инсулт. Жената беше спешно транспортирана до болницата в Добрич от екип на Центъра за спешна медицинска помощ. Бяха обгорени не само лицето и косата й, но също ръцете и краката й, тя бе почти неподвижна.





„Беше инцидент с малка туристическа газова бутилка. Получи се детонация. Влязох в стаята, където беше баша ми. Само видях, че завивката му и пердето над него е пламнало. С тези изгаряния не зная с каква сила съм го изкарала навън и съм започнала да крещя „Помагайте! Помагайте!“, спомня си месеци по-късно Нурхаят. Казва, че в такъв момент не мислиш за себе си, колкото за близките си – дете или родител, както е в нейния случай. „Аз нямам дете. Ако имах, сигурно щях да постъпя по същия начин, както за баща си“, казва жената.





Дойде пожарната, полиция, Бърза помощ. Аз получих изгарянията докато изнасях баща си  навън. Обадих се на мои познати. Следващите, които се включиха бяха кметът на Къпиново и хора от селото. Запознаха да разчистват.






Цялото ми лице беше обгорено, косата, ръцете. Имах грейка, която буквално беше залепнала по тялото ми. Имах клин и по тялото ми не се получи изгаряне, но чорапите и домашните ми чехли бяха залепнали за краката. Откараха ме до Спешното отделение в болницата в Добрич. Там ми изписаха лекарства, искаха да ме оставят в болницата, но подписах документи, че няма да остана. Не останах в болницата, тъй като баща ми е с инсулт и аз трябваше да се грижа за него. Не можех да го оставя. Той не е свикнал с други хора. Трябваше да съм около него. 52 дни аз не можах да се възстановя.

Баща ми е болен, не легло с инсулт. На него му нямаше нищо, само леко изгаряне по лицето. Покривът ни беше преобърнат след взрива. Вратата на кухнята беше разбита, прозорците също. Целият покрив беше разрушен.

След пожара нейната братовчедка организира кампания за набиране на средства. Тя обяви, че огънят остави семейството остана без дом. Унищожи къщата и имуществото. И отправи призив за помощ със средства, строителни материали, мебели и техника.

За десетина дни в кампанията се включват доста хора. Сред тях приятели и колеги на Нурхаят от Германия, където тя е работила три години преди това. „Помогнаха много познати и приятели от Германия, както и познати и непознати от България. Много хора ни протегнаха ръка“, припомня си жената.





Само за десет дни са събрани достатъчно пари, за да се възстановят покривът и носещата греда. „Събраха се средства, закупиха се материали, направи се ремонт и за 10 дни съумяха да ни възстановят част от нещата. Включиха се доста хора. Кметът на Къпиново, доста хора от Добрич, мои приятели и близки. Собственик на магазин „Ясмина“ веднага се включи. Събраха средства от ромската махала, негов приятел арендатор също помогнаха. Много хора помогнаха. Мои познати от Германия събраха около 2 000 евро. Всеки ден давах по 100-150 лева само за мазила и лекарства“, споделя Нурхаят Бейтулова.

„За тази една година разбрах, че в този живот за нищо няма гаранция. Това не го пожелавам и на най-големия си враг. Който не е минал през това изпитание, не може да ме разбере. Хората, които бяха около мен в първия момент, ме разбраха“, добавя тя. Щастлива е, че е имало хора, които да им помогнат. Сред тях и много напълно непознати хора. „Имаше жена, която не зная от къде е, но ми звънна по телефона, за да изрази подкрепа, а сред това изпрати и пари. Не ми каза дори името си“, спомня си тя.





„Обичам да помагам. Загубила съм майка си, когато бях на 21 години, тогава брат ми беше на 9 години. Съдбата ми е удряла сериозни плесници. Оценявам това, което хората правят за мен и искам да изкажа благодарността си. Благодарна съм, че имам такива приятели и познати, които в този труден момент застанаха до мен“, каза Нурхаят.

Благодари им, че в този труден момент са били до нея и баща й. Тя пожелава на всички новата година да им донесе само здраве, щастие и късмет


Четете още:

🔴 Скандалният Мангъров купил жилището на Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова на култовата ул. "Оборище" / СНИМКИ

🔴 В Турция ще лекуват СОVID за 30 секунди

🔴 БРАВО! Наши лекари създадоха хапче срещу Koвид





Източник: pronewsdobrich





Коментари

горе