Хематолог развенча ваксините: Изчакайте по-добри / ВИДЕО



Имаме първите две РНК ваксини, които са направени за по-малко от година. Предишната най-бързо регистрирана ваксина е била за 4 години, обикновено пътят е 10 години. Имаме много неизвестни. Имам забележки към първите 2 ваксини (бел. ред. - на Pfizer/BioNTech и на Moderna). Трябва да имаме правилен подход, а не да се съобразяваме какво казват другите държави.





Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на предаването "Денят ON AIR". Той подчерта, че ваксините не са одобрени, а са разрешени за ползване с оглед на епидемиологичната обстановка. Ще разберем дали са подходящи след 2-3 години във фаза 3, предупреди той.

"Трябва да има много по-голяма гласност за минусите на ваксините и всеки сам да прецени. COVID-19 е изключително сериозно заболяване с голяма смъртност и много хора са подходящи за ваксини. 80% от починалите са хора над 65 години, особено с придружаващи заболявания. Съветвам ваксините да отидат към най-рисковите", посочи още д-р Ботев.





За него е необяснимо как дружествата на диабетици и кардиолози на Запад са подкрепили ваксината. Същевременно тези болни са били изключени от проучването на ваксините. По думите му за тази група хора и за бременните жени трябва да се подхожда по-внимателно с ваксинирането.

"В тези ваксини, поради това, че се съхраняват на ниска температура, има етиленгликол. Когато се приложи, той дава много тежки алергични реакции. Вече имаме случаи, в които хората правят ваксината и изпадат в шок. По-страшно е, че този етиленгликол го има в много продукти и ще имаме необясними алергии. Когато се ваксинирате със същата ваксина, може да се получат огромен брой алергии", предупреди д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.





Според него ваксинацията е решение, но истинското решение е да се изчакат по-добри ваксини. Хематологът алармира, че не е уцелена дозата във ваксината на AstraZeneca. При ваксината на Moderna във фаза 1 дозите бяха едно към десет - нямаше междинни дози.

"Сега се откри, че ако направите два пъти по-малка доза при млади хора от 18 до 50 г. ефектът е същият, който имате с по-голямата. За AstraZeneca това означава, че ваксината има лек увреждащ ефект. С качване на дозата трябва да увеличавате количеството антитела, а ние имаме точно обратното", разясни д-р Ботев.





За него е необясним и въпросът защо трябва да се имунизират отново хората, които вече са прекарали коронавируса.

"До 90 дни не трябва да се ваксинирате, след това казват, че може да се ваксинирате. Тук може да се получи прикриване на резултатите, защото вие като имате имунитет от прекараната инфекцията, не се знае какъв е ефектът от ваксината. Ако титърът е висок, не е желателно да се поставя ваксина", коментира специалистът.
Той алармира още, че е възможно образуването на антитела срещу собствените органи. И цитира проучване, според което 40% от тежко преболедувалите инфекцията ще развият автоимунни антитела.





"Не бива да вярвате, че имате имунитет, когато се ваксинирате. Трябва да извадим всички факти и хората много повече ще се ваксинират. Аз не съм ваксиниран, но си избрах ДНК ваксина, която подсигурява най-добър баланс между клетъчен и хуморален имунитет. През това време взимам "Ивермектин", сподели д-р Ботев.


Четете още:

🔴 Ето кога да правим лунната диета за бързо отслабване (ПЪЛЕН ГРАФИК)    

🔴 8 знака, че прекалявате със солта

🔴 РЕКОРД НА ТЪРГ В САНДАНСКИ! Срещу 42 250 лв. строителен предприемач нае за 10 г. училищно барче от 9.5 кв.м





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе