Родените в чужбина българи ще са със специални лични карти



Специални лични карти да получават българите, които са родени в чужбина, както и тези старите български общности. Те ще могат с тези документи да влизат по всяко време в България, да работят и учат, но не и да пътуват из ЕС. 

С тях да може се влиза у нас без виза, да се работи, учи, купува жилище и гласува. Но с тях няма да може да се пътува из ЕС. Това предложение на ВМРО за промени в Закона за личните документи мина на първо четене в парламента със 102 гласа "за", 23 "против" и 4 въздържали се. 





Старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа ще получат документ за български произход, е идеята на ВМРО.

"По разлини стратистики и изчисления тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, дори да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят имот. С тази лична карта ще са със статут за постоянно пребиваване", обясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов. 





Една от целите този законопроект е частично решаване на демографския проблем, е записано в мотивите на законопроекта. "Искаме да направим така, че сънародниците ни отвъд граница да видят, че страната мисли за тях. Помним кризата в Украйна и от конфликтните райони хиляди българи тръгнаха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше как да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше начин легално семействата да работят и живеят у нас", обясни Ангелов.





Подобни лични карти се издават в Полша и Гърция. В Полша тя се казва карта "Поляка". С нея поляци от Прибалтика, Русия, Беларус, Украйна и др. държави могат по всяко време да работят, живеят и учат в страната си, обясни още Ангелов и подчерта, че подобни документи няма да костват нищо на бюджета на България. 

От БСП не подкрепиха законопроекта, защото според тях текстовете влизат в противоречие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина дава достатъчно правни възможности, изтъкнаха социалистите и наекоха примането на този закон за възможност да се стигне до "рецидив на погазване на европейското законодателство, което ще повлече към лоши предложения".


Четете още:

🔴 Илачът на проф. Мермерски срещу Koвид и вируси  

🔴 Последната печеливша от "Национална лотария": Вместо милионерка съм мандраджийка!

🔴 Поппандов скочи на Гери Дончева: Коя е тази, че се ваксинира преди лекари и учители?





Източник: Труд





Коментари

горе