6 женски хормона, които държат в плен младостта - заради тях тялото старее преждевременно:



Понякога обаче нивата на хормоните намаляват и човек започва преждевременно да остарява. Добрата новина е, че има надеждни методи за възстановяване на баланса на хормоните . 

Ето 6-те женски хормона, които държат в плен младостта :





1. Естроген 

Естрогенът кара фибробластните клетки да произвеждат колаген и еластин. Когато нивото на този хормон намалее, се появяват бръчки, овалът на лицето става неравномерен и гърдите се отпускат. Намаляването на естрогена състарява не само кожата, но и тялото като цяло.

Как се повишава нивото на естроген?

- Храна. Тофу от соя, соево мляко, кафяв ориз, ленено семе, пресни зеленчуци и плодове. Учените твърдят, че месните продукти подтискат производството на естроген, поради което е по-добре да намалите консумацията на животински протеини.

- Козметични продукти. Конкретно кремове, които съдържат фитоестрогени. Серумите и кремовете със сладък корен се борят със стареенето, тъй като той съдържа liquiritigenin - антиоксидант, който стимулира производството на колаген.

- Хранителни добавки. Фитоестрогените се продават като хранителни добавки под формата на червена детелина, риган или цимицифуга. Въпреки че не са хормонални лекарства, е необходимо да се консултирате с лекар, преди да ги приемете.





2. Хормон на растежа (соматотропин)

Хората са склонни да получат соматопауза с възрастта - състояние, при което нивото на хормоните на растежа в кръвта започва да намалява. Когато нивата на соматотропин се редуцират, мускулите намаляват, докато мазнините и бръчките започват да се появяват в прекомерни количества, настроението се влошава, а издръжливостта отслабва. Холивудските знаменитости често си инжектират хормоните на растежа, но този метод има много неприятни странични ефекти като подуване, главоболие и дори неконтролиран растеж на костите и вътрешните органи.

Как естествено да повишавате нивото на хормоните на растежа?

- Физическа дейност. Ходене със скорост от 5 км в час, физически упражнения с тежести (по 10-15 повторения всяко). По-добре е, ако силовите тренировки предхождат аеробни упражнения – първо работете с тежести, а след това ходене по пътеката.

- Температурни промени. Посещение на сауна или вземане на контрастен душ стимулира производството на хормони на растежа.

- Спортни добавки. Гама-аминомаслената киселина подобрява съня и повишава нивата на соматотропин.

3. ДХЕА (дехидроепиандростерон)

ДХЕА е хормон, който има успокояващ и антистареещ ефект. Но се произвежда от тялото ни само до 30-годишна възраст. След това мускулният тонус започва да пада, съдовете стават по-крехки и кожата губи своята еластичност.

Как естествено да повишите нивото му?

- Включете здравословни мазнини в диетата си - тялото ни произвежда ДХЕА от тях. Ядките, семената, мастните риби и авокадото съдържат есенциални полиненаситени мастни киселини.

- Яжте протеинови продукти за закуска - те помагат за борба с промените в настроението и стабилизират нервната система в самото начало на деня.





4. Мелатонин

Мелатонинът регулира ежедневните ни ритми. С други думи, той информира тялото, че е време за почивка. Всички процеси на обновяване на клетките се случват по време на сън и ако се нарушават, хората започват преждевременно да стареят. Липсата на мелатонин води до появата на бръчки, загуба на коса и образуването на пигментни петна.

Как да повишите нивото на мелатонин?

- Храна. Мелатонинът се съдържа в банани, домати, ориз и царевица.

- Алкохолът, тютюнопушенето и кофеинът са противопоказани. Когато ги консумирате, производството на този хормон спира. Някои лекарства като бетаблокери, хипнотици и противовъзпалителни средства имат същия ефект.

- Хранителни добавки. Мелатонинът може да се приема под формата на хапчета и се продава свободно в аптеките. Някои експерти твърдят, че трябва да възстановим изкуствено липсата на мелатонин след 35-годишна възраст. Във всеки случай винаги не забравяйте първо да се консултирате с Вашия лекар.





5. Кортизол

Високото ниво на хормона на стреса кортизол води до преждевременно стареене. В зависимост от вида на кожата негативният ефект на кортизола се проявява по различни начини - от сив цвят на лицето, до суха и белеща се кожа, до дълбоки бръчки и омазняване и акне. Този хормон разгражда колагеновите влакна и прави кожата отпусната.

Как да намалите нивото на кортизола и стреса?

- Пийте достатъчно вода. Дори незначителната дехидратация повишава нивото на този хормон. И малко нещо като чаша вода ще ви помогне да се отпуснете.

- Хранителни добавки с розов корен намаляват нивото на тревожност и кортизола.

- Слушайте хубава музика. Учените казват, че музикотерапията намалява нивото на стрес.

- Медитацията буквално кара тялото ни да намали нивото на кортизол без лекарство.





6. Инсулин

Инсулинът увеличава нивата на глюкозата в кръвта и когато излезе извън контрол, върху кожата се появяват ранни признаци на стареене. Високото ниво на захар води до появата на бръчки, както и до отпусната кожа.

- Поради увеличаването на глюкозата процесът, наречен гликация (свързването на молекулите на захарта и протеините) работи по-бързо, отколкото би трябвало в определена възраст, което води до разрушаване на колагена и еластина. След това еластичната кожа става крехка и дехидратирана.

Как да предпазите кожата от излишък на захар?

- Консултирайте се с лекар, за да разберете нивото на захар в тялото си.

- Козметични продукти. Кремовете и серумите с ретиноиди (витамин А и неговите производни) стимулират производството на колаген. Тези козметични продукти трябва да съдържат витамини С и Е и зелен чай - всички те работят като антиоксиданти.

- Използвайте слънцезащитни продукти ежедневно дори през зимата. Слънчевите лъчи разрушават еластиновите влакна и допринасят за бързото стареене. 


Четете още:

🔴 Брутално убийство на жена в София!

🔴 40 фрази, които трябва да изречеш, преди да умреш

🔴 Профилът на Слави "бръмна"! Над 2500 коментара след последното му откровение!





Източник: За Жената





Коментари

горе