Китайската ракета пада в Турция, застрашава и Южна България?



Части от 21-тонната и 30-метрова китайска ракета Long March 5B, която излезе извън контрол, могат да паднат в район между паралелите 41 градуса север и 41 градуса юг. Това заяви в изявление за сайта SpaceNews Джонатан Макдауъл от Харвардския университетски център по астрофизика.

На посочените географски ширини са градове като Ню Йорк, Сидни, Пекин, Мадрид, Истанбул и Анкара. Географски погледнато, дори и части от Южна България може да са застрашени.

Докато някои експерти говорят за възможността ракетата да падне в населено място, други твърдят, че е много малко вероятно и не очакват никакви щети.





Турция е сред страните, в които ракетата, която губи височина и „обикаля“ със скорост от 27 000 км в час, вероятно ще се разбие. 

Макдауъл заяви, че е имало подобен проблем преди време, когато парчета от китайска ракета, са паднали в Кот д'Ивоар, увреждайки много сгради. "Повечето от парчетата на ракетата тогава изгоряха в атмосферата, но някои големи метални части паднаха и на земята. За щастие никой не пострада тогава”, каза той.





Припомняме, че китайската ракета "Long March 5B" излезе извън контрол и притесни света.

В четвъртък Китай пусна първия от трите елемента за своята космическа станция, който беше захранван от тази ракета.

След отделянето си от модула на космическата станция, при връщането си, летателният апарат започва да обикаля около Земята по неправилна траектория, като бавно губи височина.





Космическата ракета на Китай, изстреляна на 29 април 2021 г. се очаква да падне на земята на 8 май и учени от цял свят с притеснение продължава да я следят.

Говорителят на Пентагона Майк Хауърд заяви, че те не знаят къде точно ще паднат парчетата. Това може да се предвиди едва часове преди ракетата да достигне земята. Американските космически сили ще предоставят подробна информация за маршрута на ракетата до 8 май.


Четете още:

🔴 Жена стене за помощ в Пловдив, близките не я искат, съседи помагат / СНИМКИ

🔴 Ето я фаталната жена, заради която Бил Гейтс се разведе

🔴 Кopoнавирусът погуби бащата на певицата Ивана





Източник: lupa





Коментари

горе