Всички минаваме оттук на път за морето! Почти никой обаче не отбива - защо / СНИМКИ





Само на 7 километра от магистрала "Тракия" можете да се върнете хилядолетия назад и да посетите една от тракийските столици – Кабиле. Със сигурност има какво да видите, затова си отделете време. Освен руините и основаното впоследствие на мястото средновековно градче, в музея към археологическия комплекс ще се натъкнете на редки артефакти от Кабиле и региона.

Безспорно най-мистичната част от посещението ви обаче ще е тази на светилището на Зайчи връх, който се намира точно над Кабиле. До първата панорамна площадка се стига по стълби, а нагоре се продължава по пътека, за която ви трябват удобни обувки. Именно върхът и светилището на него са и причината траките да основат на това място столицата си.






Възвишението е точно над тогавашното корито на река Тунджа. В древността било почти непристъпно и невидимо заради разположението на скалите. До него са имали досег само избрани - жреци и владетели. Името си Зайчи връх носи, защото погледнат отдолу, формата му наподобява заек.

Добре е при разходката си да сте с екскурзовод или с някого, който да ви посочи къде да гледате. Защото в скалите на светилището, макар и трудно, особено ако не знаете къде да търсите, ще видите изсечен образа на богинята Кибела, яхнала лъв. По време на лятното слънцестоене на 21 юни, образът се огрява от слънчевите лъчи, а камъните сменят цветовете си. Ликът на Кибела, като че ли, има свой живот, защото неговите цветове се различават ясно от тези на околните скали. По време на ритуала, богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, засилвайки усещането за мистичност, а слънчевите лъчи преминавайки по издълбан улей, достигат до нея.






Местните екскурзоводи разказват, че на Зайчи връх е работил екип, който е замервал с уреди магнитното поле на светилището и медицинските показатели на хората, качили се на него, преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Присъстващите на експеримента пък са подобрили значително общото си здравословно състояние. Нормализирали се кръвното им налягане и пулсът. Върхът лекува, категорични са хора, които го посещават поне веднъж седмично за тонус. Най-силно било влиянието между двете скали, които пречат да се види светилището от обратната страна на Кабиле.

В подножието на светилището, встрани, се крие още един идол. Съществуват твърдения, че е той е дори по-стар, почитан преди Кибела. Той представлява камък, приличащ на огромна глава с дупки за очите и устата. За да го разпознаете, трябва някой да ви го покаже или да имате доста развихрено въображение. Факт е обаче, че по подобен начин на изображението на Кибела, образът се огрява, но през есенното равноденствие.






Според една от теориите светилището било древна астрономическа обсерватория. Заради бавното оттичане на водата след дъжд става ясно, че хълмът с върха всъщност е кух. Впоследствие го доказват и съветски учени. Какво се крие зад този факт обаче никой не се наема да отговори.

Филип Македонски и Александър Велики също посетили Кабиле

Кабиле възникнал през второто хилядолетие Пр.Хр. Градът е наречен на името на богинята Кибела, по-късно позната като Артемида.






През 341-ва година Пр.Хр. е превзет от Филип Македонски, а после оттук е минал и синът му Александър Велики. През 336 г. Пр.Хр., по време на похода си срещу скитите, младият завоевател го укрепва и настанява в него военен гарнизон. Владетелят искал да заличи култа към богинята Кибела. Но построената от него сграда, която трябвало да препречва пътя на жреца до светилището на Зайчи връх, била разрушена дълго преди самото свято място.

Кабиле била за кратко и столица на Одриското царство на траките след смъртта на Севт III, по времето на тракийските царе Спарток и Скосток. Намерен в Севтополис договор, който се пази в Археологическия музей в София, между вдовицата на Севт III и владетеля на Кабиле Спарток, доказва, че Спарток е провъзгласен за цар на всички траки. Кабиле се разпростирал на 280 декара и бил заграден от 2,5 метра високи крепостни стени. Жителите му били около 7000. Бил сериозен икономически център, а до него водели няколко пътя. Издигнати били храмове на Артемида и Аполон, много търговски сгради, а в центъра имало голям площад.

В столицата живеели заможни хора, които търгували с целия средиземноморски свят. За много високия социален статус и позиции на Кабиле в тогавашния античен свят говори фактът, че в своите речи го споменава една световно известна личност – гръцкият държавник и оратор Демостен. В Кабиле по това време има градска управа, която сече монети, магистрати, население с право да гласува, голяма армия, занаятчии, търговци. На изсечените в Кабиле монети са изобразени древногръцките богове Аполон, Артемида, Херакъл и Атина.






До днес в района на музея са запазени останките от две бани, които по нищо не са отстъпвали на днешните луксозни СПА центрове. В тях имало помещения за потене, басейн с хладка вода, горещо помещение с вряла и друго със студена вода. В басейните имало места за хранене, спортуване, масажи, и, разбира се, плътски удоволствия. Явно сладкият живот не е наше откритие.

След тракийското царство дошъл ред на Римската империя да остави отпечатъка си върху Кабиле. Градът се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. Достига около 4000 души население, като 500 от тях са римски войници. И до днес могат да бъдат видени останките от казармите, градската баня, публичната тоалетна и частната баня на богаташ. След приемане на християнството, градът става център на епископия. От това време датира и централната базилика, която впечатлява с размерите си.

Кабиле е унищожен от аварските нападения през 6-и век след Христа, за да възкръсне като малко селище отново през Средновековието.

В музея можете да видите сервиз за хранене, древна "сокоизтисквачка“ и съдове от времето на Троянската война






Сред най-интересните експонати в историческия музей е впечатляващ сервиз за хранене, който очевидно е принадлежал само на едно семейство и е съставен от 158 съда. Част от тях са с еднаква форма и окраска, точно както днешните сервизи за хранене. Интересни са и глинените съдове с многобройни ситни дупки, които са древният вариант на днешните сокоизстисквачки. Във всяка праисторическа къща задължително е имало домашни божества - малки идолни пластики, на които обитателите са се молили.

Сред уникалните експонати в музея на Кабиле е и миниатюрна бронзова фигура, която изключително много наподобява на скулптурата "Мислителя" на Роден. Запазени и съдове още от времето на Троянската война. В Кабиле се намира и една от най-големите колекции на амфорни печати. Всяка пета или седма амфора с вино или зехтин се е запечатвала, за да е ясно какъв е произходът на продукта и времето на произвеждане. Естествено, не липсвали фалшификати.






Зад витрините в музея ще видите още римска лампа с двама мъже в сексуална сцена. Сред експонатите е и план "за първа копка" - жертвоприношение за изграждане на бойна сграда. Във витрините има и военни дипломи, които описват биографиите на легионерите. Бойците ги получавали, само ако оцелеят, след 20 години служба. Бронзовите дипломи давали право на римско гражданство, освобождавали от данъци и носели добри финансови дивиденти.

Сред най-голямата гордост на музея в Кабиле са двете статуи на Асклепий и Хигия. Сред много редките експонати са и клещи за скопяване на животни, каквито в света има намерени само четири броя. Не липсват и дамски принадлежности за украсяване, като гребени, накити и дори ролки за коса.

За да се убедите сами в това дали има нещо специално в археологическия резерват Кабиле и Зайчи връх, трябва да платите входна такса от 6 лв. За учащи и студенти тя е 4 лева, пише "Труд". Работното време е между 8 и 18 часа.


Четете още:

🔴 Син на ченге предизвика лют нощен екшън във Велинград

🔴 Нагла баба задигна чуждо портмоне от пазар. Виждали ли сте я / ВИДЕО

🔴 Интересно сравнение! В това селце е по-скъпо от Слънчака!





Източник: plovdiv24





Коментари

горе