Защо стана излишен проф. Асен Балтов, хирургът шесто поколение с по 600 операции годишно



Махнаха го в първия ден след болнични и четири часа в залата

Уволниха виртуозния хирург проф. Асен Балтов в първия му работен ден след болнични от хипертонична криза.

Уволнението му вчера дори го завари в операционната веднага след като се бе върнал. И в последния си работен ден направи 2 операции, след което бил извикан неочаквано при наследника си, шефа на болницата Иван Поромански.

“Каза ми: Не искам и не мога да работя с теб. Той откъде знае, че ще работи с мен, след като до 17 септември се приемат документи за нов шеф на “Пирогов”, каза пред 24 часа” проф. Балтов.

Той бе отстранен като шеф на “Пирогов” преди два месеца, но продължаваше да оперира, защото е най-добрия хирург-ортопед в България с тясна специализация в раменните травми. Този вид травми са честа причина за ранна инвалидизация и неговата експертиза в най-голямата спешна болница у нас бе безценна за пациентите с подобен вид страдания. Той вече е получил предложение за работа в частна болница и вероятно чисто житейски ще има по-спокойно и богато битие. Но достъпът на спешни пациенти до висококвалифициран хирург ще е по-труден.





Пресцентърът на Министерството на здравеопазването съобщи, че министър Стойчо Кацаров не знаел за уволнението и това били трудовоправни въпроси в “Пирогов”.

Лекарите в “Пирогов” смятат, че най-вероятнато причина е конфликтът му с министър Кацаров, който му прати проверка от здравната каса за т.нар. пациенти фантоми с COVID-19.

Кацаров лично поведе битката срещу болницата, като в тв ефир показа документи, че е лекуван от цироза, като е лежал в нея, и е получавал лекарства, а това не се било случвало.

Самият Балтов отговори на обвиненията, като ги нарече лъжа и обясни, че Кацаров имал постковид симптоми, а черният му дроб бил много зле. Това наложило лекарският екип да го запише по клинична пътека за цироза, защото няма пътека за чернодробни усложнения от COVID-19, а здравният министър “излъгал, че не е лежал в болницата, като бил приет заради COVID пневмония през декември”, обясни Балтов. С предупреждение, че здравният министър ще бъде даден на съд, завърши спорът между двамата.

Именно заради този скандал в средата на юли проф. Балтов бе освободен от поста директор на “Пирогов”. Това разпали

протести на

негови колеги





Няколко дни поред те блокираха движението на кръстовището пред болницата, като настояваха да се върне Балтов обратно на директорския пост. Най-фрапантното бе, че хирургът научи от журналисти, че е отстранен. Никой от здравното министерство не му се бе обадил или писал, за да го информира. Политическата разправа с директора Балтов, който бе част от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и се возеше в прочутата джипка на Бойко Борисов, е обяснима. Но разправата с хирурга Балтов е опасен симптом за случващото се в държавата във вреда на пациентите. Още след като беше отстранен от директорския пост, пациенти се оплакаха, че не получавали необходимото внимание от персонала, защото са пациенти на бившия директор.





В “Пирогов” се говори, че е бил отстранен, защото се появиха спекулации, че може да е кандидатът на ГЕРБ за президент, което няма да е така. Но импулсът за уволнението му е бил именно този слух.

На 12 ноември 2020 г. малко след като обяви, че е оздравял от коронавирус, Борисов разходи с джипката по магистрала “Европа” тогавашния здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов. Макар разговорът да бе основно на медицинска тематика, социалните мрежи го охулиха, че няма работа при Борисов за разходки из страната.

Наследственият лекар бе сред групата медици, които във времето на пандемия често успокояваше и обясняваше внимателно на българите през телевизионния ефир и националния печат как да се предпазят от заразата. Всички пациенти го познават като

човек, който

винаги ще

отговори на

телефона си

и ще даде съвет или ще се отзове за помощ. Често сред пациентите му бяха управляващи, но и от опозицията, а той на всеки откликва еднакво, защото на първо място поставя здравето. Балтов бе през цялото време на първа линия срещу COVID-19. Превърна се в лице на аплодираните всяка вечер и веднага даде личен пример, като се ваксинира с първите пристигнали у нас ваксини, макар и да беше преболедувал заразата още в първата ѝ вълна.





Със седмици нощуваше в офиса си, за да предпази семейството си от заразяване.

В битката с болестта обаче бяха впрегнати децата му. Докато в разгара на все още непознатата пандемия мнозина се страхуваха да се доближат до “Пирогов”,

едно от

порасналите му

деца бе

сред първите

доброволци

Със скафандър, гащеризон и пръскачка в ръце, момчето дезинфекцираше тихо и с часове едни от най-плашещите коридори в столицата.

По подобен начин Балтов навлиза за пръв път в медицината. Като студент в Медицинския университет по свое желание става санитар на половин щат в клиниката по детски изгаряния, давал нощни и целодневни дежурства в почивните дни. Още от малък той знаел, че един ден ще облече бялата престилка. Пътят му е предначертан, след като е шесто поколение лекар. Дядо му е лекар по УНГ, чичо му е проф. Иван Цонев, лекувал дълги години в ИСУЛ и преподавател, а прадядо му проф. Владимир Алексиев поставя началото на клиничната фармакология у нас, като става декан на Медицинския факултет в началото на миналия век.





Другият му

прадядо пък е

хирургът

д-р Георги

Золотович,

който е първият директор на гарнизонната болница, която днес наричаме ВМА.

С тази закваска и бавното си изкачване в медицинската йерархия от първото стъпало на болничните коридори през 2017 г. Балтов е назначен на поста директор на “Пирогов”.

Почти цялата му кариера преминава в тази болница. С малки прекъсвания е бил и във ВМА, но тежката школовка на най-голямата спешна болница в България му остава присърце. Затова и винаги е насърчавал младите лекари да започнат специализацията си тук, уверявайки, че няма по-подходящо място, което да даде всички знания от А до Я.

Самият той натрупва опита си с по

500-600

операции

годишно

и всички знаят, че въпреки многото административна работа като директор на болницата не спираше да оперира. Помощта му е позната дори и на летовници на плажа. Неведнъж се е случвало да намести извадено рамо или да оправи и някоя друга травма, докато е на почивка в любимото за него Царево.

 

Д-р Таня Андреева: Прост реваншизъм!

Стига! Сериозно ли?! Прост реваншизъм! Но има и утре.

Това написа във фейсбук бившата здравна министърка в кабинета “Орешарски” д-р Таня Андреева.





Проф. Николай Габровски: Позорна история

Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо.

Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислехме, че сме загърбили.

Проф. Костадин Ангелов: Посланието е - не си ли от нашите, премахваме те

Уволнението на проф. Асен Балтов от “Пирогов” е нищо повече от наказателна и арогантна политическа акция. Какво ви пречи един добър лекар да практикува професията си на мястото, където е дал 21 години от живота си?! Жалко, защото губят пациентите на “Пирогов”. Уволнението е опит за сплашване на всички, които открито заявяват политическите си възгледи. Посланието - не си ли от нашите, премахваме те.





Проф. Огнян Минчев: Той няма да бъде ощетен

Това е човекът, който създаде съвършено различен, модернизиран и по-ефективен модел на работа на “Пирогов”. Отмъстителната посредственост и некадърност, която тръгва от върха на “Дондуков” 2, се разпростира надолу по цялата властова пирамида. Проф. Балтов няма да бъде ощетен от този акт на политическо отмъщение - той е елитен и търсен навсякъде хирург. Ощетени ще бъдат пациентите му.


Четете още:

🔴 Адриан Аврамов, психолог и психотерапевт: "Младежи се дрогират с коктейл от опиати, тийнейджъри изнасилват ученички“

🔴 Силвия и Петър си казаха "Да" на 1500 метра надморска височина / СНИМКИ

🔴 Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в Яврово, Пловдивско





Източник: 24 часа





Коментари

горе