Лековитият извор в Момчиловци- едно от най-посещаваните места в Родопите



Една от най-посещаваните дестинации за община Смолян и за село Момчиловци е Аязмото в селото, съобщава кметът на селото Мария Никова.

Лековитият извор е официално осветен през 1910 г. и заради него в Момчиловци непрекъснато идват много хора и в делник, и в празник, посочи Никова. Традициите и поверията разказват, че срещу Гергьовден и на самия Гергьовден, водата е най-лековита. Жителите на селото неведнъж лично са се убеждавали, че тази води наистина помага за различни кожни обриви и очни възпаления.

По думите на Никова, в селото идват хора, които дори преспиват в параклиса до лековития извор, обърнати с вяра към Бога и с надеждата, че ще получат изцеление. „Посещаемостта е непрекъсната към нашето аязмо и разбира се интересът към този феномен и това свято място не е стихвал”, отбеляза кметът на Момчиловци.

Аязмото се намира на около километър от центъра на Момчиловци и е в самото населено място, в подножието на връх Св. Илия, като да него има табели. Теренът е приятен за преход, защото се ходи по улици, а до самото аязмо има изградена пътека и стълби, които улесняват туристите и хората, търсещи изцеление, каза още Мария Никова.



Източник: Родопчани





Коментари

горе