И депутатите подкрепиха Стария бряст на Сливен



Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители подкрепиха кампанията на община Сливен за популяризиране на участието на Стария бряст в конкурса „Европейско дърво на годината 2014". На 21 февруари 2014 г. деца от Сливен танцуваха и пяха народни песни в парламента, за да популяризират участието на Стария бряст в конкурса.

Председателят на парламента Михаил Миков поздрави гостите и отбеляза, че децата дават младо настроение за Стария бряст. Той изрази увереност, че Стария бряст ще успе да победи в конкурса и пожела на изпълнителите да имат възможността да отнесат прекрасното настроение, което са донесли в Народното събрание, като победители със Стария бряст в Брюксел.

Кметът на Сливен Кольо Милев благодари за възможността за представяне на кампанията в Народното събрание и посочи, че нейната цел е да убеди всички приятели на България да пуснат своя глас за Стария бряст. В момента българската кандидатура води убедително пред Кривата круша на Унгария и вярвам, че „Европейско дърво на годината 2014" ще бъде именно Стария бряст, добави той.

Стария бряст, който е в центъра на Сливен, е на над 1000 години и е един от символите на града. Той е обявен за защитено дърво, обиколката му при корена е повече от пет метра, а височината му достига над 10 метра. През миналата година брястът е станал победител в националния конкурс "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

Стария бряст представя България в Международния конкурс "Европейско дърво на годината 2014", където участват и Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

Гласуването в Интернет e започнало на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари, като през последната седмица броят на подадените гласове ще бъде скрит. Pезултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаването на победителя на 19 март в Брюксел.

За Стария бряст може да гласувате тук.



Източник: Актуално





Коментари

горе