Невястата- един от символите на Смолян



Невястата е един от символите на Смолян. За нея има няколко легенди и една балада, съобщава Катя Сулинаджиева - уредник в отдел "Нова и най-нова история" в историческия музей.

Легендите и преданията за исторически събития и случки оставят трайни следи в нашето съзнание и по добре се запомнят от научните факти и терминология. Един от трите хълма, които ограждат Смолян, носи името Невестата. Тя е един от символите на града. Намира се на запад от град Смолян. Мощното риолитно образувание, оцветено в розово, има вид на приведена и загърнала се в шал жена. Това природно творение се е родило от вертикалното отцепване на скалното било. Високо е 40 м. Със северния си край се придържа в скалата, а южният й край е отдалечен от нея с няколко метра и наподобява на полуотворена врата, обърната към града.

Легендата за Невястата е художествено предадена от много автори, но в основата си тя е една и съща. В тях става дума за здрава и корава българска невеста, която при потурчването отказала да приеме исляма и да наметне яшмака. За да не бъдат поругани родът и честта й, тя се покатерила на скалата и оттам скочила в пропастта. Камъкът се е преобразил в невеста с було на главата. Много смолянчани, а и гости на града, особено през пролетно-летния сезон, а и през есента, посещават скалата Невястата. Маршрутът по изградената там екопътека е лек, изградени са беседки, а гледката е невероятна, целият Смолян се вижда като на длан. На скалата е издигнат кръст от сестра Христина и брат Георги от храмовия комплекс „Свети Панталеймон”, който да пази града. По думите на сестра Христина пък Невястата е закрилницата на града.



Източник: Родопчани





Коментари

горе