Уникална плащаница с погребението на Христос е сред съкровищата на Велико Търново



УНИКАЛНА ПЛАЩАНИЦА ОТ XVI ВЕК, НА КОЯТО Е ИЗОБРАЗЕНО ПОГРЕБЕНИЕТО НА ХРИСТОС, съхранява Регионалният исторически музей във Велико Търново. Изработена е през 1569 г. по традиционен начин чрез златотъкана нишка. Принадлежала е на църквата „Успение Богородично” в Асенова махала.
„Плащаницата е дар от Цариградската патриаршия и наистина е невероятно красива и интересна вещ в нашата колекция. Тя е свързана с управлението на Арсений, който е бил митрополит на Търново някъде около 1580 г. Има документи, достигнали до нас, в които се казва, че той е водил кореспонденция с Цариградската патриаршия, бил е ерудиран за времето си човек и така е успял да се сдобие с този подарък”, разказва н. с. д-р Пламен Събев, който работи в отдел „Християнско изкуство” на Регионалния исторически музей.
Оплакването на Христос е изобразено върху плащаницата. Картината показва тялото му, положено върху камък, който е бил съхранен във Византия и е бил място за поклонници. Сюжетът е нетрадиционен и това прави плащаницата още по-любопитна. Над тялото Христово са изобразени Богородица, св. Йоан Богослов, както и представители на небесните сили. Има надпис на гръцки, който се превежда като „Оплакване”.
„На Разпети петък тази плащаница се изважда и се поставя на масата. Масата всъщност символизира Христовия гроб. Върху нея се поставят цветя, извършва се богослужение, което преповтаря оплакването и погребението. През останалото време плащаницата стои в олтарното пространство на църквата”, уточнява Пламен Събев.
ОКОЛО 40 ИКОНИ СЪС СЮЖЕТИ, КОИТО СА СВЪРЗАНИ СЪС СТРАСТНАТА СЕДМИЦА И ВЕЛИКДЕН, пази още музеят в огромната си колекция. Една от най-интересните е направена във формата на разпятие с китри и съдържа част от страстите Христови. Китрите са надиконостасни кръстове, които стоят над олтара. Кръстът е от 17 в. и на него традиционно е представен Христос, прикован на кръста, а от двете страни върху китрите са изрисувани Богородица и Йоан Богослов. Според експертите в музея най-вероятно този кръст е стоял в наоса на арбанашка църква.
Другата любопитна икона е от 18 век. Интересното при нея е, че е разграфена на 12 малки клейма и върху всяко от тях има сцена от Страстната седмица. Сцените са последователно Благовещение, Възкресяването на Лазар, Тайната вечеря, измиването на нозете и Христовите страдания – съдът пред Пилат Понтийски, бичуването, пътят до Голгота, разпятието и погребението след това.
„Аз често разказвам и за една икона с Богородица, която плаче под кръста. Не я пропускам, защото е западна, сюжетът не е особено характерен за нашите традиции – Богородица е прободена в сърцето. Тази сцена е свързана с „Медитациите на Бонавентура”, това са молитви, в които се казва, че Богородица е страдала седем пъти. Първото й влизане в храма, бягството в Египет, когато изгубва Христос в храма за три дни, когато го следва, понесъл кръста, когато го качват на Разпятието. След това, когато го смъкват от кръста и когато го полагат в гроба. Но както тази сцена не е характерна за нас, така ние си имаме един ранен неин вариант”, уточнява д-р Събев. Иконата, която нашият музей пази, показва нагледно всичките седем страдания на Богородица.
Музеят притежава в колекцията си и по-късни икони, на които са изобразени сцени като Вход Господен в Йерусалим, т.е. Цветница, измиването на нозете и не много често срещаната Молитва в Гетсимания. Повече от 2000 са иконите, които Регионалният музей има, и тази колекция е втората по големина в страната след сбирката на Националния исторически музей. Експозицията е постоянна.
Богата колекция от църковна утвар допълва сюжетите за Великден - потири, части от богослужебни одежди и напрестолни евангелия. Те са със сребърни обкови и върху тях също е изобразено Христовото разпятие. Върху едно от евангелията има нетипична за нас сцена, която показва буквално отварянето на гроба и въздигането на Христос.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе