Как да се лекуваме на гърба на коня



От векове се знае, че конете са незаменими помощници на човека. Силно развити при тях са петте основни рецептора - вкус, мирис, зрение, слух и чувствителност при допир.

Но животните могат да съдействат и при лечението на деца с различни умствени и физически заболявания. Методът се нарича хипотерапия (от гръцки "хипос" - кон), а ефектът от него е поразяващ - пациентите стават с пъти по-активни и разговорливи.

Треньорите също страдат

"Първоначално криехме сълзите си", споделя Ивайло Цанев, треньор в конната база "Хан Аспарух", София. С хипотерапия се занимава от 2009 г., но трудностите продължават и до днес. За лечението на дете са необходими поне двама-трима души, а поддръжката на коня изисква огромни средства. "Най-много са разходите за наеми на помещения, храна, видеонаблюдение - през деня и нощта, ток, вода и др.", казва Цанев. Животните се проучват, подбират и обучават лично от треньора в базата, като е задължително те да са спокойни и с подходяща височина, за да бъде улеснено качването на децата върху седлото.

При умствено изостаналите малчугани по-важен е психологическият фактор - допирът, емоционалното преживяване върху гърба на коня. Така много от хората с увреждания намират нов начин за личностна изява и ресоциализация.

"В класните стаи бяха най-учудени", допълва Ивайло. Учителите там забелязали положителната промяна - след прекарани няколко тренировки в базата децата с ментални увреждания успели да преборят постоянния страх от околната среда, станали по-дейни и активни. В първите дни притеснението от животното е голямо, започва се с опознаването на обстановката и новите треньори. Заедно с тях малчуганите пеят, рецитират стихотворения, обикалят конюшните.

За всяка процедура са необходими поне двама души - единият придържа, а другият говори и работи с малкото дете. Наемат се също и кинезитерапевти, психолози, логопеди.

При този тип терапия възрастта няма значение - възползват се и деца, и възрастни хора с различни заболявания. Многопосочните ритмични импулси на конския гръб се предават върху седящия ездач и така се подобряват мускулната сила, координацията и подвижността в ставите.

"Хипотерапията е рекреационен метод, който стимулира вестибуларния апарат, ориентацията в пространството, гръбната и коремната мускулатура. Важно е процедурата да се изпълнява по правилата - като огромно значение оказват видовете коне, различните седла и обучения и сертифициран хипотерапевт." Това споделя доцент д-р Иван Чавдаров, директор на специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София".

Децата се
привързват
емоционално
към конете

Срещаме Стоян Каратодоров на поредната тренировка в конната база. Той е на 4 години и страда от аутизъм. Заедно с майка си идва тук от септември миналата година. Бързо им харесало и продължават с посещенията до този момент. "С времето Стоян се научи на повече дисциплина, хареса своите треньори", споделя майката Теодора. "Синът ми и преди е посещавал подобен курс, но лечението тогава беше трудно и малко ефективно", допълва тя. След няколко процедури малчуганът се успокоил, а импулсите, предавани от гръбначния стълб на коня, му помогнали да развие мисленето и говора си. Отделно съчетава хипотерапията с плуване и консултации с логопед.

Конят, с който Стоян работи, е петнадесетгодишният кастрат Изидор. От години животното се използва при процедурите с малки деца и до този момент е неразделна част от екипа на базата.

Михаела Мирева е дългогодишен рехабилитатор, член на Асоциацията на кинезитерапевтите и рехабилитаторите в България. Споделя, че винаги препоръчва лечението с коне, а в комбинация с двигателни упражнения резултатите са видимо по-добри.

"Пациентите сами проявяват любопитство към този тип лекуване, допада им обстановката и внимателното отношение на треньорите", казва Мирева. Преминала е курс по хипотерапия и разказва, че терапевтите, които желаят да практикуват тази процедура като част от комплексната терапия, могат да изкарат подобно обучение в Националната спортна академия.

Осезаем резултат се постига след 12-17 посещения, но при отделните случаи продължителността е различна.



Източник: Труд





Коментари

горе