IT обучение в Дряново – как, кога, защо?



IT Дряново е проект на организацията ни, който обмисляме от около половин година. Едва преди два месеца обаче ни се отдаде възможност да започнем да мислим сериозно по него.

Най-кратко и просто казано, ние искаме да дадем на младите хора в Дряново такива знания и умения, че да няма нужда те да напускат нашия прекрасен малък град. Защото каквито и визуални неща да правим, каквото и да ремонтираме, реконструираме, пребоядисваме, освежаваме и изграждаме… нищо няма смисъл, ако няма хора.

Причината да се спрем на IT сектора е банална – една голяма част от хората в организацията са заети в него. Познаваме го добре. Именно това всъщност ни позволява да живеем тук и да живеем достойно. Не е тайна и не е лъжа, че ако не работехме в този сектор, надали изобщо щяхме да сме толкова успешни в работата ни за неправителствения сектор. За нас това е една от малкото реални възможности за Дряново да успее. На младите хора да успеят тук.

Нека се върнем конкретно на проекта. Първата стъпка от IT Дряново е въвеждане на актуално, адекватно, модерно обучение по уеб дизайн и програмиране в СОУ “Максим Райкович” Дряново. Тук трябва да благодарим на директора г-жа Катерина Стефанова и учителския колектив, защото те не просто ни приеха радушно (все пак ние сме техни бивши ученици), но и споделиха изцяло ентусиазма ни и нашето виждане, че трябва сега, на всяка цена, да успеем. Че няма време за губене. Че не можем да чакаме някой отгоре да ни реши проблема.

Защо по уеб дизайн и програмиране? Защото търсенето на такива кадри е огромно, защото пазарът за тях се разраства. Защото точно след пет години търсенето ще е двойно.  Защото в този бранш, дори не е нужно да имаш висше образование, за да си намериш добре платена работа и да се развиваш. Не ти е нужна специална диплома. Не са ти нужни страхотни препоръки. Нито пък са ти нужни връзките на мама и татко. Нужни са ти умения. Нужно е, когато отидеш на интервю и те попитат какво можеш да правиш, ти да го покажеш на практика.

Ние разбираме родителите, които изпращат децата си в Габрово, Велико Търново, Ловеч, София, чужбина. Те не го правят от лошо за града, а от добро за децата си. Не го правят и защото не харесват дряновските учители. Те повечето са обучавани от тях и знаят, че това са добри, честни и умни хора. Правят го, защото според тях живот в Дряново няма.

Има.

Това, което ние въвеждаме ще даде на тези от децата, които поискат, възможност да се реализират където пожелаят. И нека си говорим честно – да, в България има търсене за лекари и медицински персонал, но какво е заплащането? Да, в България има нужда от инженери, но колко такива работни места има в Дряново? В България всяка година завършват по над 50 хиляди юристи, икономисти, лингвисти… А колко програмисти? Колко уеб дизайнери? Та ние тепърва въвеждаме официално обучение по това. А пазарът не чака училищата и университетите.

И тук стигаме до същината. За да се получи това обучение, за да работи то, има нужда от три неща:

1. Деца, които да се учат

2. Материална база

3. Качествени преподаватели

Ние не можем да направим много по точка едно. Поне не и веднага :)

По точка две също не можем да направим много, защото това изисква огромен финансов ресурс. Слава Богу, оказа се че в СОУ “Максим Райкович” са помислили за това, още преди да ги потърсим и имат страхотна база.

Точка три е тази, с която се захванахме пряко. Използвахме контактите си и познанствата си, за да успеем да се свържем с IT бизнеса и да го убедим, че е в негова полза да осигури преподаватели.

Така стана срещата ни с Обект.бг ООД, софтуерна фирма, която се съгласи безплатно да осигури програмисти, които да реализират обучението на децата. Не за един месец, не за два. За целия период!

Това са млади хора, които са се реазлирили успешно в тази сфера и ще учат децата на това, което работят. Ще ги научат как да рисуват сайтове и приложения с Photoshop, как да ги кодират с HTML5, CSS3, Javascript, как да вдъхнат живот на всичко с PHP… Но за това те ще разказват повече.

Но най-важното е, че цялото това обучение не се осъществява “безкористно”. Момчетата от Обект.бг ООД идват в СОУ “Максим Райкович”, защото имат нужда от качествени попълнения. И те осъзнават, че най-добрият начин да си ги осигурят, е като ги обучат сами.

Снощи (16.04.2014) имахме възможност официално да представим новата паралелка (вижте снимките). Казваме нова, защото това обучение е изцяло ново. И най-важното е, че в този вид, с директна връзка бизнес-образование, няма да го намерите в нито едно друго училище в региона. Нито в Габрово, нито във Велико Търново.

Наскоро ни питаха, кой е любимият ни проект. Това трудно може да кажем. Но вече знаем, кой е най-отговорният. Този е. Ние осъзнаваме чудесно с какво се захващаме и ако не бяхме готови да отделим от личното си време, от личните си средства, за да го реализираме, нямаше да го направим.

И знаете ли кое е най-важното?

Че всичко това не само не е невъзможно. То е лесно.

Защото ние не сме сами. 

Александър Македонски / МОГА Дряново



Източник: mogadryanovo





Коментари

горе