Постът е панацея



След дългия глад преяждането на Великден е опасно, предупреждават диетолозите

Постът е панацея. А гладът е балсам - и за тялото, и за душата. И на Разпети петък - денят, в който според канона не се слага и залък в устата, диетолозите го потвърждават. Защо отказът от месо и сирене пречиства и помислите, и организма ни? В последните дни от Великия пост "Стандарт" събра мненията на специалистите - проф. Донка Байкова и проф. Светослав Ханджиев.

Който пости, знае - гъбите са по-питателни и от месо. Наред с маслините, варивата и ядките, те са мощни оръжия срещу глада. Освен че засищат, са и много полезни за организма, тъй като са богати на антиоксиданти, обясняват диетолозите. Какво да кажем за салатите пък? Те са най-големият враг на токсините в организма ни. Освен това ни помагат да се справим с атаките на бактериите и заздравим имунитета си през пролетта. Плодовете и зеленчуците са богати на много витамини, специално обагрените в червено като домат, пипер и цвекло съдържат голямо количество витамин А, който предпазва от рак и атеросклероза.

Пълнозърнестите храни, които са друг важен компонент от постното меню, също се отразяват добре на организма. Тяхна основна съставка са т. нар. влакнини, които помагат за правилното функциониране на храносмилателния тракт. По тази причина именно пълнозърнестите продукти са много подходящи не само при пости, а при всякакъв тип диети, тъй като се справят успешно с наднорменото тегло. Диетолозите смятат, че именно тяхна е "вината" след пости да обуем два номера по-малки дънки.

Много разпространено е твърдението, че от пост не се слабее. Този факт също си има своето обяснение. Истината е, че за да заместят месото и всички животински продукти, много постещи наблягат основно на тестото. Ако и вие сте от тази група, за следващия голям пост прибегнете към по-киселите хлябове, приготвени без мая и то - само веднъж на ден.

Безспорно великденските пости ни предлагат богато разнообразие от различни пресни зеленчуци. Това е сезонът на марулите, копривата, спанака и лапада. Всички тези тревички са богати на желязо, което ни превръща в един истински Попай преди празника.

До Възкресение останаха само 2 дни, след които традиционно се събираме с големи компании на отрупани трапези. Диетолозите съветват тези, които са постили 40 дни, да не се нахвърлят на агнето, яйцата и козунаците много смело, а да се захранят бавно, с малки количества храна, за да не си докарат проблеми с жлъчката, стомаха, бъбреците и сърцето.



Източник: Стандарт





Коментари

горе