Божо резбова от семки до дини



Той няма петзвезден ресторант, но приготвя блюда като картини. И от три кюфтета става разкошна вечеря с две “разцъфнали” чушки, рози от краставица и много фантазия, казва Божидар Димитров (48 г.) от град Нови Пазар. Той е един от самоуките спецове по карвинг. Обяснява, че в кризата се оцелява и с красиво приготвена храна. Изкусните блюда “хранят” очите и така се засищаш с по-малко количество.

В края на април Божидар е поканен да демонстрира уменията си на Националната кулинарна купа “България”. А има по-малко от година опит зад гърба си.
Голямата страст да превръща плодове и зеленчуци в скулптури тръгнала от едно гравирано лимонче, видяно в интернет. Решил, че и той може да извае такъв шедьовър, и щом показал снимката му, обрал овациите. Почти денонощно попивал знания от видеоклипове и практикувал сам у дома, защото спецовете не обичат да споделят много за азиатското изкуство със 700-годишна история. Сега Божидар успокоява запалените начинаещи по карвинга, че ако искат да вършат чудеса в кухнята, а нямат пари за професионален тай-нож, който е основен инструмент, могат сами да си го направят. Същото важи и за различните длета. Неговите самоделки вършат чудеса, макар че в началото се получавали “само рязаници”.

Обяснява, че и най-повехналите репички от пазара се превръщат в цъфнали хризантеми, ако ги обработиш с ножа и ги потопиш за 2 часа във вода. Има зеленчуци, които пият много и течността ги държи свежи.

Майсторът вече е натрупал цяла колекция от гравюри, документирани в снимки. Осмелил се дори да копира карвинг корифея Павел Оранский. Всепризнатият майстор имал гравирано човешко лице върху семка и Божо също опитал. Под лупа и в продължение на 2 часа успял да извае образ върху 6-милиметрова слънчогледова семка. Правил е гравюра и върху кората и ядливата част на банан. Обяснява, че карвингът е занятие за можещи. Най-важно е да имаш търпение. Сила не е нужна, гъвкавото ножче върши всичко, а фантазията диктува фигурите. Божо има опит и от професията си - завършил е гравюра в техникум по финна керамика, бил е декоратор на чинии в известната фабрика “Китка” в Нови Пазар. Сега е печатар във фабрика за капачки, но твърди, че и в “тази проза има творчество”. Иначе към кулинарията има склонност от дете. Рецептите му са публикувани в известни кулинарни сайтове. Още не е женен, но казва, че не е нужно бъдещата му половинка да е добра в кухнята. Иначе дамите се лепят по спецовете в карвинга. Миналото лято го изпитал на гърба си, докато бил на море. Тъкмо се специализирал по дините и не му се стъпвало на плажа. Стоял на столче на паркинга, дялкал си и се превърнал в атракция. “Снимат се с мен, ахкат, но не искат да ги науча”, смее се Божо. Уверява майките на злоядите хлапета, че дори и най-мразеният зеленчук се превръща в любим, ако бъде преобразен в анимационен герой.



Източник: Труд





Коментари

горе