Белоглави лешояди отново ще летят в с. Ракитна, след половин век отсъствие



Белоглави лешояди ще се развъждат в с. Ракитна, след половин век отсъствие. Това ще се случи в новия център за диви животни, стана ясно от думите на кметския наместник Стефан Костов.

"От 2010 г. работим по проект за възстановяване на популацията на белоглавите лешояди в района на Кресненския пролом, които са изчезнали преди около половин век", припомня Надя Вангелова от центъра за диви животни. Тя обеснява, че в рамките на проекта са пуснати 25 белоглави лешояди, като след известно време са пуснати още 20. Птиците са доставка от Испания и Франция.

Още девет клетки в селото очакват своите нови обитатели. Еколозите се надяват, освен белогави, да пристигнат тук за размножаване и други по-редки видове като египетски и черен, да има приплоди и птиците да се пускат на свобода. По този начин ще се осигурява и устойчивост на проекта.

"Клетките, трябва да са сравнително диви. Тук не трябва да минават хора, да безпокоят птиците. Иначе няма как да ги размножим. Но мислим да има контактна зона, за да можем да показваме отблизо на децата и всички посетители жива птица, което не може да става в инфоцентъра." коментира още Надя Вангелова.

Тя заяви, е идея е  информационният център да показва какво се правим и да бъде място, където ученици и учители да идват и да могат да провеждат извънкласните си дейности по география, биология, допълва БТА.

Центърът би могъл да е интересен и за членовете на рафтинг-клубовете, които идват в общината да се спускат с лодки по Струма в Кресненския пролом.

"Този поток може да се пренасочи и да има голяма посещаемост. Така и кметството може да печели." каза Надя Вангелова. 



Източник: iNews





Коментари

горе