"Зограф" отваря порти за Пасха



Не бива в неделя стомахът ни да се превръща в център на света, казва йеромонах Висарион

Света гора. С 1000 червено боядисани яйца зографци ще посрещнат поклонниците за Великден. Миналата година бяха три пъти повече, защото тогава храмовият празник на манастира (6 май) се падна във втория ден на Великден. Празничните козунаци обаче ще дойдат от България. "Не ни стигат силите сами да си направим и затова поръчваме от родината. Чрез тази хубава традиция още повече се свързваме с нашите братя и сестри от България, които пък също се радват, че български козунаци идват при нас", казва първият епитроп на манастира йеромонах Висарион.

"Зограф" очаква за празника между 30 и 70 поклонници, които макар и далеч от дома, ще усетят българска атмосфера и онова гостоприемство, с което страната ни едно време е била известна дори отвъд океана. "Мисля, че се опитваме да запазим това гостоприемство, макар и с нашите немощни сили. Това е важна Христова заповед, да обичаме всички. Наставляваме, колкото можем, поклонниците в християнската вяра и желаем хората да бъдат братя в Христа. Ако го няма това топло чувство на християнска любов, всичко друго е маловажно", подчертава отецът.

Както винаги и тази година великденската трапеза ще е богата. Официалното разговяване, което бележи края на великденския пост, ще бъде веднага след края на службата, към 5 часа сутринта в неделя. Тогава в манастира ще похапнат козунак, мляко, сирене, яйца. Иначе същинската празнична трапеза ще е в 11 ч. На нея ще има риба, която е задължителна на празниците в Света гора, млечни и яйчни произведения. И тъй като Пасха е най-големият християнски празник, след вечерната служба, около 18 ч, ще има и трета трапеза. "Рибата е желателно да бъде хубава и прясна. Вероятно този път ще е сьомга. През различни периоди Господ ни изпитва чрез различни трудности, но специално на Великден винаги сме имали хубави ястия", уточнява отец Висарион.

По думите му обаче на Пасха е много важно човек да не се концентрира само върху храната. "След толкова дълго постене е нормално човек да мисли какво ще има на трапезата, но това може да се превърне в едно голямо изкушение. Стомахът ни не трябва да се превръща в център на света и да затъмнява същината на празника. Преди всичко трябва да мислим и да вникваме в смисъла на Христовото Възкресение, а то е, че Господ дава вечен живот на човека чрез победата Си над смъртта", добавя йеромонахът.

Христос дава възможност на всеки един от нас да победи смъртта (първо духовната смърт, а при Второто пришествие - и физическата), но само ако повярваме истински в Него и се кръстим. "След Великден трябва да живеем с великденско настроение колкото се може по-дълго. Както свети Серафим Саровски, който постоянно е поздравявал всички хора с думите "Христос Воскресе!", защото дълбоко е чувствал, че това е най-великото и най-важно нещо в историята на човечеството. Нека да прекараме целия си живот в пасхално настроение, подобно на св. Серафим, и да не се ограничаваме с един, три или няколко дни. Това е най-важното: винаги да чувстваме, че Христос е възкръснал заради нас и да Го обичаме! Не само на думи, а и с делата си, пазейки Христовите заповеди!", казва отец Висарион.



Източник: Стандарт





Коментари

горе