Англичани приютиха две семейства сирийски бежанци в дома си в Масларево



Джудит и Деклан Дарси поискали официално да помогнат на изпадналите в нужда чужденци

АНГЛИЧАНИ СА ПРИЮТИЛИ ОТ ЕДИН МЕСЕЦ ДВЕ СЕМЕЙСТВА СИРИЙСКИ БЕЖАНЦИ в едната си къща в Масларево, научи „Борба” вчера. Според официалната статистика в Търновска област обаче бежанци от Сирия няма. Джудит и Деклан Дарси имат две къщи в полскотръмбешкото село и живеят в едната от доста време и почти през цялата година. След като научили за кризата с бежанците от Сирия, решили да станат благодетели и да подслонят две семейства, изпаднали в нужда и без дом у нас. За целта англичаните отиват лично в агенцията за бежанците при Министерския съвет и подават молба с желание да помогнат, като дадат подслон. На 10 март 2014 г. в агенцията регистрират двете сирийски семейства с настоящ адрес в Масларево.
СИРИЙЦИТЕ С ДВЕТЕ СИ ДЕЦА ПРИСТИГАТ В СЕЛОТО НА 19 МАРТ СЪС СРОК ЗА ПРЕСТОЙ ДО 25 МАЙ ТАЗИ ГОДИНА, поясни кметицата на Масларево Петранка Маринова. „До края на срока за пребиваването им те искат да си извадят български лични карти и с тях да заминат при роднини в Германия, но това не е потвърдена информация”, сподели още кметицата.
ДВЕТЕ ЖЕНИ ВЪВ ФАМИЛИИТЕ - УАНЯ МОХАМЕД, НА 23 ГОДИНИ, И ГУЛИСТАН АМИН, НА 25, СА БРЕМЕННИ в момента. Те и съпрузите им Мохамед Мирза и Самир Алдин, и двамата по на 32 г., имат вече по едно дете. Дъщерята на Мохамед и Уаня Нужян е на 3, 5 г. Синът на Самир и Гулистан пък е на 1, 9 г. Според местни жители терминът на едната сирийка е през май и може детето да се роди в Масларево.
„...Хората са много добри и много кротки, но няма как да си говорим заради езиковата бариера, пазаруват в селото основно храна, но не правят борчове. Усмихват се и поздравяват. Разбират се отлично със семейство Дарси, на които прави чест благородният жест”, разказаха още жители на Масларево.
Вчера Самир, Гулистан и синът им Заки бяха заминали за София, но другото семейство с охота позволи да бъде снимано...



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе