Вдигат паметник на Калата в Бургас



Стартира общоградска иницатива за изграждане на барелеф на почетния гражданин на Бургас Георги Калоянчев. Инициативата за барелеф на любимеца на всички българи е на „Обществен дарителски фонд - област Бургас" и Дружество на художниците - Бургас. В инициативния комитет се включват и всички културни институции в града, неправителствени организации, граждани и представители на бизнеса.

Автор на проекта е Георги Чапкънов -Чапа. Представянето на проекта ще бъде включен в изложбата, посветена на 70-годишния му юбилей. Тя ще бъде открита в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" на 25 април от 18:00 часа. 

Георги Чапкънов е съавтор на герба на Република България, както и на герба на Община Бургас. Автор е на статуята "Света София" в столицата, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности у нас.

Георги Калоянчев е роден в Бургас на 13 януари 1925г. Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър. Стотици са неговите роли - театрални и филмови. Зад гърба си има над 50 години във филмовата индустрия.



Източник: cross





Коментари

горе