Чудо! Борят се за новородено с тегло 560 грама





Бебе, родено с тегло 560 грама отглеждат в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Медиците полагат неимоверни грижи за неговото здраве и развитие, съобщиха от болницата, в която отбелязват Световния ден на недоносените деца.





"Този проблем засяга не само страната ни, но и другите държави по света. Честотата на преждевременните раждания в България се задържа в последните 10 години и е средно около 10-11%, като тя варира в различните региони и някъде достига до и над 20%", заяви началникът на Отделението по неонатология в УМБАЛ "Свети Георги" проф. Мая Кръстева.





Тя добави, че недоносеността е резултат от съчетаното негативно действие на множество фактори. Те могат да се разделят в три основни групи: качеството на пренаталните грижи за бременните, организация и ниво на постнаталното обслужване на недоносените и принципите на късното проследяване на тези деца.

Високата квалификация на специалистите и внедряването на нова техника в УМБАЛ "Свети Георги" доведоха до повишаване на преживяемостта на недоносените деца, сред които и родените с тегло под 1000 грама, добави още проф. Кръстева.





Тя обясни, че успехът в отглеждането на преждевременно родените е и в зависимост от тежестта на патологията, която в повечето случаи е комплексна, а това е предпоставка за ранни и късни усложнения.





Според нея от намесата на държавните структури зависи преодоляването на част от проблемите. Като положителен пример отбеляза, че Министерството на здравеопазването финансира програма за проследяване на деца с хронични заболявания и недоносените, но все още не е реализирана отдавнашната идея за създаване на национален регистър на недоносените в България.

В Клиниката по акушерство и гинекология на "УМБАЛ "Свети Георги" са съсредоточени най-рисковите бременности, при които могат да възникнат проблеми и при раждане. Честотата на недоносените е еднаква с тази за страната – около 10-11%.





В Отделението по неонатология е създадена организация и се провежда проследяване на недоносените деца след изписването им.

"Признанието за нашата работа е благодарността на родителите и нормалното развитие в по-късните етапи от живота на родените недоносени", обясни проф. Кръстева.


Четете още:

🔴 Тир шпори със 100 км/ч в насрещното на АМ Тракия / СНИМКИ

🔴 Хванаха рецидивиста, насилил и подпалил 17-годишно момиче

🔴 Ето кога идва снегът





Източник: glasnews





Коментари

горе