18-годишна красавица от Драганово прави коледни играчки за елха в памет на баща си / СНИМКИ



Изделия на Михаела Фенерева внасят празничен дух в домовете на българи у нас и в чужбина

 

ЗАРЕЖДАЩИ С ПОЗИТИВИЗЪМ И КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ ИГРАЧКИ ЗА ЕЛХА ИЗРАБОТВА 18-ГОДИШНАТА МИХАЕЛА ФЕНЕРЕВА ОТ ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ДРАГАНОВО. Артикулите са уникални и правени на ръка, а идеята да започне да се занимава с тях дошла в най-тежкия момент в живота й. Захванала се да ги твори след смъртта на своя баща и в тях изливала болката от непрежалимата загуба. Така изделията й помогнали да се справи с мъката, а до момента е създала над 1000 топки.





Михаела е ученичка в дванадесети клас на ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново в паралелка „Софтуерни и хардуерни науки с английски език“. Занимава се с рисуване от малка, като във втори клас започнала да посещавала частни уроци по изобразително изкуство. С времето отдавала всяка свободна минута на хобито си, като голямо удоволствие й носи рисуването на икони и пейзажи.





Точно преди една година започнала с изработката на коледни играчки. Първоначално направила пет модела, снимала ги и качила фотосите във Фейсбук. Не очаквала да има толкова голям интерес, но изведнъж с нея започнали да се свързват много хора с желание да се сдобият с уникалните изделия.

„До самата Коледа всеки ден правех играчки за елха. Те се превърнаха в моя запазена марка. Тази година още лятото подготвих част от моделите, за да ми стигне времето и да предложа разнообразие. Картичките са предимно с популярни анимационни герои – Мечо Пух, Пепа Пиг, Пес Патрул и т.н. Тези рисунки грабват децата и ги карат да се усмихват“, споделя Михаела.





18-годишната ученичка обяснява, че играчките са с диаметър 8 см, направени са от прозрачен плексиглас, върху който полага грунд и след това ги изрисува с акрилни бои. Използва също специални релефни пасти, брокат, камъчета и т.н. Създаването на едно изделие й отнема около два часа, затова тя отскоро предприела нова методика на работа. Прави наведнъж по 10 топки с едно и също изображение. Така има повече време за всички детайли по картичката, а процесът по изработването се ускорява.





„Самовдъхновявам се с всяка направена играчка. Много съм щастлива, че непрекъснато получавам запитвания и заявки. Самата идея, че подаряваш усмивка на някого, е изключително удовлетворяваща. Пишат ми с обратна връзка, пращат снимки на деца, които позират с играчките“, разказва тя.

ТАЗИ ГОДИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТВОРБИТЕ Й ИЗЛИЗАТ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. Ученичката изпратила колети с цяла колекция от изделия до Германия и Австрия, където фирми поръчали играчките за подарък на своите служители.





Момичето среща подкрепа от страна на семейството си и се радва, че близките й я насърчават да продължава да се занимава с хобито. Твърди, че нейната баба и майка също имат талант да рисуват, но навремето не са го развили.

„Онлайн обучението ми дава възможност да творя повече и да съчетавам ученето с хобито. Все още не съм се ориентирала какво да кандидатствам, след като завърша училище, но съм убедена, че каквото и да избера, изобразителното изкуство винаги ще заема голяма част от живота и ежедневието ми“, допълва Михаела.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Оцелял в катастрофата мъж: Бях буден, видях всичко / ВИДЕО

🔴 Инцидентът на "Струма": Колко и какви са възможните причини за трагедията / ВИДЕО

🔴 Шофьорът на автобуса-ковчег бил сред първите загинали, вратите останали затворени





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе