Имате 7 дни, а после - 540 лв. глоба за кола, неподготвена за зимата / СНИМКИ



  • Негодни гуми - 50 лв. е санкцията. Следи се дълбочината, а не дали са зимни или летни
  • Изгорял стоп - до 200 лв. налагат полицаите
  • Фаровете - по 50 лв. за неработещ, 20 за светещ накриво

Регулирайте фаровете и проверете гумите, от 15 ноември започват глобите по традиционната полицейска акция “Зима”.





А глобата само от едно спиране от пътните полицаи може да стигне 540 лв., ако автомобилът е в серия нарушения на правилата за безопасност, за които се следи по време на акцията. Освен дълбочината на грайфера на гумите, която трябва да е поне 4 мм, полицията ще проверява изправността на чистачките, регулацията на фаровете и задните стопове. 





От началото на ноември именно гумите са едно от нещата, които от МВР проверяват по време на традиционната акция “Зима”. Засега от ведомството не глобяват, а само проверяват, но от 15 ноември започват със санкциите. Затова екип на “24 часа” отиде в сервиз на Съюза на българските автомобилисти, партньор в акцията, за да провери дали един от служебните автомобили е готов за зимния сезон. Всеки ноември през първата седмица на месеца от съюза правят безплатни такива на желаещите. 





Тодор Желев от СБА направи прегледа.
Тодор Желев от СБА направи прегледа.

Още с вкарването на колата в гаража Тодор Желев, началник-експлоатация в СБА, извади дълбокомер, за да провери грайферите.





Уредът измери 7 милиметра. “Така че макар да е лятна гума, може да се движите, без да ви глобят”, посочи Желев. Самата санкция е 50 лева, отнемат се и 6 точки. Според мъжа обаче комбинацията в автомобила, с който минахме прегледа - предни летни и задни зимни гуми, не е добра.

“Колата е със задно предаване и макар задвижването да идва оттам, спирането е от голямо значение”, посочи той. И обясни, че 70% от него идва от предните гуми. Затова, ако не бъдат сменени, колата можело да спира по-бавно. Според мъжа за движение в града не е проблем да се ползват и всесезонни гуми, а не зимни.





Те давали по-добър резултат при заледен и заснежен терен. При сух резултатите на двата вида били подобни. Цените им зависят от класа, който ще изберете. Започват от 80 и стигат до над 200 лева за една. Самата смяна в сервиз излиза около 80 лева.

При нея е добре да помолите монтьора да погледне и накладките. Ако той ви каже, че може и да има проблем с тях, запишете си допълнителен час за преглед.

Карате ли с включени светлини и ъгълът, под който фаровете осветяват пътното платно, са друга част от нещата, за които МВР следи. Те не трябва да заслепяват каращите в насрещното шофьори. Обикновено линията е зададена фабрично от производителя.

При изследването на средната линия на колата на “24 часа” уредът отчете отличен резултат. Проблемна обаче се оказа крушката на десния, която не излъчваше достатъчно светлина.





“Това е много опасно, защото заради липса на достатъчно осветеност в по-тъмната част може да не видите пешеходец или велосипедист например”, посочи Желев.

Проблемът се оправя с купуването на крушка, която може да бъде намерена във всяка бензиностанция, както и по сервизите в страната.

Санкцията за шофиране без включени светлини е 50 лв. Ако ъгълът е неправилен пък, глобата е 20 лв. Тя се налага по члена за общи нарушения, които не са описани в другите разпоредби на Закона за движение по пътищата.





Работят ли всички диоди в стоповете и мигачите на колите, е друго нещо, за което от МВР следят. Там обаче санкциите варират. През деня са 20 лева, отново по общия член. В тъмната част стават 200, защото така се създава предпоставка за катастрофа. Освен тях проверете и стоповете за мъгла, казва Желев. И посочва, че тези на колата на “24 часа” работят. Самите стопове обаче имат 2 изгорели диода. Макар да няма да ни докара глоба, Желев съветва да се премине към подмяна. При нея обаче не може да се сменят само двата диода, трябва да се купи нов стоп.





“Преди зимния сезон е хубаво филтърът на климатика да се провери и подмени. Почват влажни дни и обдухването на купето е от голямо значение. При евентуално запотяване може да се стигне до катасрофа”, съветва още Желев и казва, че е задължително да се видят чистачките. Те не трябва да са разкъсани, а течността не трябва да замръзва. Глобите и за двете нарушения са по 20 лева. От МВР обаче казват, че много по-важно е какви инциденти могат да предотвратят изрядните чистачки. “При насрещен снеговалеж чистачките могат да са разликата между катастрофата и прибирането без инцидент”, казва пътен полицай. И обяснява, че антифризът също е ключов. Той трябва да е на поне минус 24 градуса. “Ако падне под минус 10 градуса пък, може да спука радиатора и дори да повреди двигателния блок”, посочва Желев. Измерването му показва, че този на “24 часа” е минус 36 градуса.





Прегледът, който ни направиха в сервиза, бе безплатен. От СБА пускат подобна промоция само в първата седмица на ноември. След това цената е 52 лева, но тя е не само за описаниете неща, а цялостен годишен технически преглед. И от съюза, и от Пътна полиция съветват хората да минат през сервизите преди 15 ноември. И обясняват, че с натрупването на различните нарушения, за които ще се проверява, сумата на глобатите може да достигне дори до 540 лева. Самият етап, в който ще се проверява приоритетно дали колите са готови за зимата, започва на 21 ноември.





От началото на месеца до 10 ноември пък акцентът в акция “Зима” е поставен върху карането с включени фарове, както и светолоотразителните елементи по велосипедите и каруците. Вторият етап на акцията - от 11 до 20 ноември, ще следи дали пешеходците спазват правилата, както и за шофьори, които отнемат предимството им на зебри.

Проверката на гумите се прави с дълбокомер. Минималното изискване е 4 мм. У дома човек може да провери с метално левче - ако жълтата част потъва, грайферът е достатъчно дълбок.

Проверката на гумите се прави с дълбокомер. Минималното изискване е 4 мм. У дома човек може да провери с метално левче - ако жълтата част потъва, грайферът е достатъчно дълбок.





Фаровете не трябва да заслепяват каращите в насрещното шофьори. За целта се прави замерване със специален уред.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Фаровете не трябва да заслепяват каращите в насрещното шофьори. За целта се прави замерване със специален уред. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дори с просто око е видно, че два от диодите на левия стоп са изгорели. Глобата за неработещи такива светлини е 20 лева, но при само 2 повредени диода, както е в случая, не се налага.

Дори с просто око е видно, че два от диодите на левия стоп са изгорели. Глобата за неработещи такива светлини е 20 лева, но при само 2 повредени диода, както е в случая, не се налага.





Антифризът трябва да е под 24 градуса, за да не се стигне до спукване на радиатора и по-сериозни повреди.

Антифризът трябва да е под 24 градуса, за да не се стигне до спукване на радиатора и по-сериозни повреди.


Четете още:

🔴 Ето защо Галин уби съпругата си и детенцето им

🔴 Мъж стана за резил за 6 лева / ВИДЕО

🔴 Този мъж опита да открадне момиченце от детска градина! Познавате ли го?





Източник: 24 часа





Коментари

горе