Ученият Денев - голямата любов на Коканова, разказва за нероденото им бебе / СНИМКИ



Невена Коканова се запознала с Мартин Денев през 1968 г.

Актрисата имала тайна връзка с ясновидеца и световноизвестен физик, от когото забременява

Най-ужасяващото му видение: Невена ще се разболее от рак и ще почине

B края на 60-те години първата дама на българското кино Невена Коканова се впуска в бурна любовна афера с ясновидеца Мартин Денев, който впоследствие става световноизвестен учен.





Въпреки че оттогава той живее в Швеция, 84-годишният изследовател разказа в първите дни на 2023 година за красивия романс, който изживява с голямата актриса, връщайки се в спомените си в една от вечерите на 1968 г. в София:

“Невена ме смяташе за най-голямата си любов. Тогава бях отишъл у една известна софийска ясновидка - Йорданка Евро, живееща на ул. “Валентин” 28. Аз самият също имам дарбата да виждам в бъдещето, въпреки че съм учен. При Йорданка дойде Невена с нейна приятелка.





Искаше да разбере какво ще се случва с нея

Така се запознахме. Гадателката обаче беше изморена.

Тя беше една от най-популярните гледачки в София, дори Тодор Живков я посещаваше понякога. Затова каза на Коканова, че аз мога да й помогна, защото имам същата дарба. Тя се заинтригува и ме покани да отидем у тях, за да й кажа с какво й предстои да се сблъска в живота. Качи ме в колата си и отидохме в дома й. Там аз се концентрирах, за да разбера какво я очаква. Проведохме много интересен разговор. Не само по отношение на въпросите, които я вълнуваха. Вечерта посветихме на всичко, което се нарича съдба — нейната и нашата обща съдба. Казах й, че трябва да промени начина си на живот, защото ще й се случи нещо. Тя пушеше много и трябваше да спре цигарите. Вечерта беше вълнуваща, но си казахме “Лека нощ” и аз се прибрах. След 20 дни тя ми се обади от театъра, в който играеше, и ми каза: “Аз не мога да не ви видя повече. Искам да ви видя”. Тогава тя чувстваше съдбата си.”





Двамата започват да се срещат все по-често и между тях пламва истинска любов. Връзката им остава тяхната голяма тайна, защото по това време Невена вече била омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев. Мартин бил завършил физика и

мечтаел да се занимава с наука

Една неделя харизматичната актриса го кани да отидат в Станцията на артистите в Боровец заедно с най-добрата си приятелка Стоянка Мутафова и мъжа й Нейчо Попов. Коканова шофира, но преди един от завоите Денев изведнъж я предупреждава, че на пътя има някаква пречка и трябва бързо да мине в насрещното ляво платно. Тя го послушала, а когато влезли в завоя, от дясната страна стоели горски работници и спускали дървени трупи. Всички в колата били поразени от дарбата на Мартин.





Невена Коканова и Мартин Денев продължават да се срещат още няколко години, когато той получава едно от най-ужасяващите си видения: „Видях, че ако продължава да води живота си по този начин, ще се разболее и ще почине от рак. Бях потресен. Разплаках се спонтанно. Беше по-силно от мен, не можех да го спра. Случваше се за първи път в живота ми. А точно в този момент тя беше у нас на гости с приятели. Молех се за нея, правех го като молитва. Невена дойде при мен, прегърна ме и каза:

“Недей да плачеш”

Предупредих я само, че трябва да промени начина си на живот, защото ще се разболее от страшна болест, но това беше съдбата й.”

Той не разкрива цялата истина на Коканова, но още в първите дни от познанството им й казва, че са съдбовно свързани. Едно необмислено решение на Невена обаче става причината те повече никога да не се видят. Ситуацията била повече от деликатна.





“Тя много искаше да има дете – споделя днес 84-годишният учен. – Моето най-силно видение за нея беше, че тя може да роди само от мен, защото,

за да се появи дете, трябва да има и енергия, не само клетки

Невена го поиска, а аз си го позволих. След това обаче тя се уплаши, че това ще бъде тежък удар върху съпруга й и че той няма да преживее факта, че Невена ще има дете от друг. Затова реши да го заблуди или да го махне. Тя живееше с дълбокото убеждение, че ако изостави съпруга си Любомир Шарланджиев, той ще умре. Казвала ми е, че именно това е причината да се раздели с Раде Маркович, когото е обичала 7 години. Любовта й към него беше отдавна изчерпана, но тя изпитваше изгарящо чувство на отговорност, на невъзможност да му причини смъртта. Въпреки това аз настоявах тя да роди детето и то да носи нейното име. Не настоявах да е с моето, но не исках бебето да бъде с фамилията на Шарланджиев.





Съзирах във виденията си моя син,

едно чудно красиво момче с масленозелени очи и черна коса. Не можех да приема, че ще се нарича Шарланджиев. Това щеше да бъде драма, но тя не се съгласи.”

Невена Коканова решава да замине за Варна, където мъжът й тогава е на почивка. Смятала да се опита да създаде у него илюзията, че детето е негово. Мартин обаче се намесил, защото знаел, че това ще бъде лъжата на живота й. “Бяхме в моята кола и карах за летището – спомня си ясновидецът. – Молех й се да не прави това, което е решила. Но тя не отстъпваше. Преди да се качи на самолета, й казах: “Ще се помоля неговата душа да те напусне”. Това беше последната ни среща.”

По-късно Денев разбира от приятели, че тя е направила спонтанен аборт. “Това фактически ни раздели – добавя с горчивина Мартин Денев. – Ние дори не си казахме сбогом. Първо поиска детето, а след това се опита да го унищожи. Това не можех да го преживея. Аз

не можех да си позволя да имам мое дете, което е с друг баща.”

Няколко години по-късно, през 1972 г. ясновидецът заминава за Швеция и въпреки че не е политически обвързан, се налага да остане там, защото ако се върне в България, вероятно е щял да бъде ликвидиран заради роднинските си връзки. Там Денев се жени за шведка, от която има син и дъщеря. Споделя, че те знаят за голямата му изстрадана любов с първата дама на българското кино.





Едва там, в скандинавската страна той се отдава на любимите си научни занимания, като се концентрира върху стареенето и рака – коварната болест, от която умира Невена Коканова.

“Мога да убия раковите клетки – категоричен е Мартин Денев. – Моите изследвания са публикувани навсякъде. Името ми е включено в енциклопедията ,,Велики умове на XXI век” на Американския биографичен институт.”

В нея учени от САЩ казват за него: “Мартин Иванов Денев, гражданин на България и Швеция, е учен-енциклопедист с открития и изобретения с потенциално

историческо значение за човечеството...





Денев е роден в семейство на традиционни учители на 18 август 1938 г. в българския курорт Велинград, който се намира в светите земи на траки и гърци в Родопите. Изпитите, които д-р Денев е положил в университета, включват изпити по биология, технология на машиностроенето, енергетика, технология на химичната индустрия, технология на минната индустрия, висша математика, икономика, право. Също така е преминал успешно през университетски курсове по физика и психология... Д-р Денев е човек с много силен интелект, комбиниран с много силни чувства.”

Българинът патентова и

метод за спиране на стареенето на организма

и лечението на рак чрез замяна на старите биокатодни центрове с млади биокатодни центрове. Той смята, че именно те са отговорни за разболяването на организма от някои видове тумори.





Ясновидецът успява да се прибере в България едва през 1994-1995 г. Отива на откриването на храма “Св. Петка” на Ванга в Рупите, с нея също били изключително близки. Дори с църковен ритуал двамата били побратимени. (За техните отношения и за проблемите на учения с комунистическия режим ще ви разкажем в следващ брой – бел. авт.).

“Ванга беше моя сестра, но тогава, на откриването на храма, видях Невена – спомня си Денев. - Не си проговорихме, защото това, което изживях с детето ми, дълго време не можех да преглътна. А след като се разделихме с Коканова и аз заминах за Швеция, тя поддържаше непрестанна връзка с Ванга.”


Четете още:

🔴 Мъж и жена откраднаха 165 хил. лв., заровиха ги в земята / СНИМКИ

🔴 Тези 4 храни намаляват риска от деменция, яжте поне 2 от тях всеки ден

🔴 На кого е земята под блока и трябва ли да плащаме данъци за нея?





Източник: 168chasa





Коментари

горе