Кой източи тайната сметка на Живков с 2 млрд. долара?



Какво се е случило с тайния фонд за "черни дни“ от 2 млрд. долара на Тодор Живков? Веднага след кончината на Брежнев той разпорежда парите да стоят в Швейцария, номерът го знаел само той и още няколко души от най-близкото му обкръжение.





Последен за банковата сметка в Швейцария говори съветникът на Първия – Костадин Чакъров, който почина преди 5 години.

Той често повдигаше този неудобен въпрос с аргумента, че и самият Живков многократно е питал за 2-та милиарда лева, но реално тогава те са били около 2 млрд. долара заради валутния курс в началото на 80-те години на миналия век. По думите на Чакъров номерът на сметката в Швейцария са го знаели Първия и още няколко души – най-доверените му лица в Политбюро на БКП.





Съветникът вярваше, че при добро желание в мътните години на прехода пътят на парите е могъл да бъде проследен по банковите преводи и да се разбере в чии сметки е разпределена колосалната за онова време сума.





И кой стои зад източването на парите. Според Чакъров обаче тогава всички са заети да търсят авоарите на Живков по Дело 1 и в крайна сметка никой не чува призивите на съветника и бившия Първи, че е имало и таен фонд за "черни дни“ на държавата.


Четете още:

🔴 Ето ги порасналите дъщери на Жоро Илиев / СНИМКИ

🔴 Този път Андреа наистина прекали / СНИМКИ

🔴 Проучване: Какво има в шпековия салам тип "Бургас" / СНИМКИ и ВИДЕО





Източник: plovdiv24





Коментари

горе