Допреди година буквално карахме купувачите да си носят парите за имота в джоба



Каква е ситуацията с имотния пазар в страната. Какви ще са цените на жилищата през 2023 година? Кога ще тръгнат надолу цените? Къде са най-скъпи жилищата?

Темата коментира в "Денят започва" по БНТ Александър Бочев от Национално сдружение "Недвижими имоти".





По думите му се спекулира с темата за спад на цените и продажбите.

"В големите градове на страната - в Бургас покачването на база 2022 г. в сравнение с 2021 г. е 2% на броя на продажбите, в София е 8, в Пловдив около 7,5%. Единствено във Варна се бележи лек спад с около 3,3 процента. Общо за страната е около 2,2% покачването на продажбите", заяви Александър Бочев.





Той окачестви пазара като спокоен и прогнозира, че не се очакват сериозни сътресения.

"Има задържане на цените. Допреди една година буквално карахме купувачите да си носят парите в джоба. Сега дори добрите оферти престояват на пазара седмица, две, месец, което е добре за тях, за да могат да изберат по-правилно своя бъдещ дом. Не мисля, че цените ще падна. Ако това се случи, то тогава ще е  с минимални темпове.





Средната цена е 1300 - 1500 евро на квадратен метър, но все пак зависи и от района на имота", каза още той.

"Няма да има сериозни сътресения на пазара поради влизането ни в Еврозоната. Смятам, че ще има положителен ефект влизането ни в Еврозоната и Шенген, но и не мисля, че цените ще паднат."





"Хората трябва да си купуват имота, когато им е необходим. Много хора предпочетоха вместо да имат нулеви депозити в банката, да вложат парите си в имоти. Но поради една или друга причина тези хора държат имоти си празни, без да ги дадат под наем. Може би се страхуват, че ще бъдат разрушени. Това и грешка, защото хората изпускат доходност от 4-5%. Това е и обяснението защо толкова много имоти стоят празни."





"Самият факт, че цените на панелните блокове са на високо ниво е доказателство, че има интерес към тях. Все пак трябва да се отбележи, че те имат доста ограничен живот, освен ако не се предприемат мерки като саниране", допълни той.


Четете още:

🔴 Загиналата в Пловдивско жена оставя 4-месечно бебе / СНИМКИ

🔴 Преглътна ли унижението? Диана Димитрова натри носа на враговете с необичайна снимка

🔴 Ряпа да яде Преслава! Мъжът на Ралица Паскалева по-влюбен отвсякога / СНИМКИ





Източник: plovdiv24





Коментари

горе