Световното първенство от 1994 година – триумфът на българския футбол



Материал на "Българска история" - www.bulgarianhistory.org

Българите имаме записани в историята си не един и два успеха. Видни наши сънародници достигат до своеобразни върхове във военните дела, изкуството, литературата и спорт. В края на миналия век българските футболисти записват имената си в спортната история със забележителни успехи на Световното първенство през 1994 година. Тогава, под напътствията на треньора си Димитър Пенев, родните таланти записват и своето най-голямо постижение, достигайки до четвърт финали на Мондиала.

Футболният отбор на България от световното 94- та

Футболният отбор на България от световното 94- та

През пролетта на 1992 година българите започват своите борби за място на Световното първенство успешно, с победа над Финландия с 0 на 3. След това, през есента на 1992 година на свой терен младите футболисти успяват да вкарат два гола на французите, но допускат от швейцарците също два гола на техен терен. На 2 декември българите гостуват в Израел и побеждават домакина с 0 на 2. Явно няколко месеца почивка се отразяват неблагоприятно на нашите момчета, защото на 14 април 1993 година падат от домакините Австрия с 3 на 1. Българският отбор обаче бързо влиза във форма и на 28 април удържа победа с 2 на 0 над Финландия като домакин. След равенства с 2 на 2 с Израел и 1 на 1 с Швеция, българските момчета набират скорост и успяват да вкарат цели 4 гола на австрийците като домакини и да допуснат само един. Последният мач, от който зависи дали българските футболисти ще се класират за Световното първенство, е с Франция. Тази среща остава в историята с начина, по който българите успяват да си извоюват участието в елиминациите.

На 17 ноември 1993 година България играе с Франция на легендарния стадион Парк де Пренс. Два кръга преди края шансовете на България да се класира са минимални, но Израел изненадва Франция и успява да ги победи, така преди финалния сблъсък нашите момчета са на 3-то място с 12 точки, а французите са на второ място с 13. На тях обаче им трябват победа или равенство за класиране, докато българите ще се класират само при победа над Франция. По време на последния мач, в 32-рата минута Ерик Кантона вкарва гол във вратата на Борислав Михайлов. Малко след това в 37-мата минута Емил Костадинов отбелязва с глава след центриране на Красимир Балъков от корнер. Добрата екипна работа на българските момчета изравнява резултата. Равенството се запазва и след почивката, когато българите се опитват да вкарат втори гол, но френската врата се оказва трудна цел. В края на полувремето французите правят опасна атака към вратата на Борислав Михайлов, но българските защитници успяват да противодействат успешно и поемат топката. 10 секунди преди края на редовното време Емил Кременлиев подава топката към върналия се назад Любослав Пенев, който 4 секунди преди края с прехвърлящо центриране успява да изведе Емил Костадинов в стрелкова позиция. Костадинов вкарва гол секунда преди да свърши редовното време. Коментаторите на Канал 1 Николай Колев – Мичмана и Петър Василев крещят от радост заедно с целия български народ. В историята остава репликата на Мичмана “Господ е Българин”, с което той се опитва да опише невероятния обрат в мача. 50 000 французи на стадиона не могат да повярват, че техният национален отбор няма да се класира за Световното за сметка на България. Минута след изтичането на редовното време съдията свири край на мача, с което България се класира за Мондиал ‘94. Цяла нощ хората в България празнуват по улиците невероятния успех. След края на мача френският треньор Жерар Улие подава оставка.

Радостта на Стоичков след неговият гол срещу Гърция

Радостта на Стоичков след неговият гол срещу Гърция

След като започва Световното първенство е изтеглен жребий за определяне на шестте груби. На българския отбор му се пада да играе мачове срещу слънчевите страни Гърция, Нигерия и Аржентина в група D.

В груповата фаза националите ни остават втори с равни точки с първия Нигерия. В мача срещу нигерийците младите ни футболисти падат с 3 на 0 и за съжаление завършват с по-лоша голова разлика от тях. Въпреки това момчетата не се демотивират, а дори обратното. В следващия мач успяват да надвият Гърция. Като че ли за да компенсират първата загуба, младите лъвове успяват да вкарат цели 4 гола на гърците и не допускат нито един. Българите бързо влизат във форма, надигравайки Аржентина с 3 на 0, които остават трети, но с равна голова разлика. Като равносметка нашите момчета са с 3 повече вкарани голове, отколкото допуснати, така че завършват с общо 6 точки, наравно с Нигерия и Аржентина.

Директните елиминации започват обещаващо за българския отбор. Негативната тенденция от първия мач е прекъсната и следва серия от забележителни победи, на които целият свят става свидетел. В осминафиналите националите отстраняват Мексико с 4 на 2 след дузпи, но преди тях в редовното време двата отбора успяват да си вкарат по един гол. На четвъртфинала България се изправя срещу световния шампион Германия. След 0 на 0 в първото полувреме, германците повеждат с гол на Лотар Матеус от дузпа. Това не обезкуражава българите и те само за 3 минути (‘75, ‘78) повеждат с 2 на 1 с голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков. Така България достига геройски до паметния полуфинал срещу Италия. На него отборът играе вяло първото полувреме и позволява на Италия да поведе с 2 на 0 с голове на Роберто Баджо. Младият Христо Стоичков успява да върне един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизат много мотивирани, но италианците успешно им противодействат. В 70-тата минута Алесандро Костакурта играе с ръка в наказателното поле на Италия, но съдията така и не отсъжда дузпа. В крайна сметка мачът завършва със загуба на България с 1:2. На мача за 3-тото място българите, може би обезкуражени, падат от Швеция с 4:0 и остават на 4-то място в крайното класиране.

Голът на Стоичков от пряк свободен удар срещу Германия

Голът на Стоичков от пряк свободен удар срещу Германия

С това четвърто място възходът на българския футбол приключва. През следващите години едно след друго се сменят разочароващи представяния на спортните форуми. Въпреки това, българският успех през 1994 година, който направи милион българи горди със своя национален отбор, завинаги ще остане в историята на световните първенства по футбол.



Източник: Bulgarian History





Коментари

горе