Огнян с чуждото сърце - шампион по плуване в Европа



Шуменецът Огнян Ганчев, в чийто гърди от 8 г. бие чуждо сърце, стана европейски шампион по плуване в дисциплината 100 метра гръб. Златното отличие е от XV-те Европейски игри за трансплантирани /сърце и бял дроб/, които се проведоха тази седмица във Вилнюс.

 "Вече говориш с европейски шампион", шегува се, както обикновено сърцатият шуменец. Обяснява, че не е запомнил точният си резултат, но е под 2 минути. А в своята група ветерани от 46 до 54 г., на колкото е той, е надплувал унгарци, финладци, шведи, антличани, датчани...

Двамата с бившия полицай Евгени Георгиев/46г./ от София били единствените българи, участвали на надпреварата. Връщат се общо с един златен, два сребърни и един бронзов медал, всичките по плуване.

 "Удовлетворени сме много, пак доказахме, че не сме втора ръка хора", обяснява Огнян. Постиженията им са доказателство, че донорството е живот и в този хуманен акт има вечен смисъл.

Освен това на международните игри двамата българи обменили опит с чужденци за здравословните си проблеми, начина на хранене, режима на живот. Оказва се, че чужденците приемат същите лекарства като у нас. Е, имало някои медикаменти, които ние не може да си позволим.

 Голям стимул за Огнян и Евгени бил австриец, в чийто гърди от над 15 г. бие чуждо сърце и той продължава да се състезава. Той  споделил, че преди две години спрял да пуши, дори се отказал и от алкохола. По здравен стандарт обаче, са позволени до 5 цигари дневно за пристастен пушачи, а в дневното меню е добре да присъстват и две чаши вино, обяснява Огнян.

Той е майстор на виното и пелина, защото битието му минава в шуменското село Осмар, където има къща за гости. Спечелил е над 15 медала с уменията си по бадминтон, плуване, лека атлетика и други спортове в игри за трансплантирани от 2009 г. насам, но последното злато е най-голямото му постижение.

Зад гърба си жадният за живот шуменец има и най-високата точка в Европа връх Монблан/4808 м./, където гордо развя знамето на Шумен преди пет години. Сега отново е благодарен на кметството, защото те му заплатили пътя и състезателната такса.



Източник: Труд





Коментари

горе