Ядем лютеницата на баба в 5-звезден лукс



Домашните гозби на баба, сред които на пиедестал заслужено е лютеницата, са на път да радват не само българите, но и туристите, отседнали в 5-звездните хотели у нас.

Кулинарните шедьоври на родната кухня достигат все по-често до чуждестранните посетители благодарение на тенденцията в ресторантите да се опитват да предложат автентични ястия.

Именно заради това съвсем скоро ще се появи списък на заведенията, в които се сервират български продукти, отгледани по екостандарти, съобщи за "Новинар" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.


"Вече сме провели разговори с Института за животновъдство в Стара Загора и Българската агенция по безопасност на храните, с които ще си сътрудничим по този проект. Опитът ми показва, че клиентите все по-често питат за храна, която е произведена у нас", заяви Рагин.


По думите му се наблюдава ренесанс на търсенето на родни автентични храни, тъй като качеството им е в пъти по-добро от чуждите. Въпреки това 80 на сто от продуктите, които се предлагат на туристите, са внос от Гърция и Турция, тъй като производството в тези наши съседки е в пъти по-голямо, а и съответно цената е по-ниска.

Според Рагин, ако тенденцията се обърне и се предлагат 80% български продукти, то това би довело до много ползи за икономиката ни. Прогнозите му са, че безработицата ще намалее, което ще доведе и до повишаване на качеството на живот.


Междувременно от сдружение “Устойчиво общество” съобщиха за "Новинар", че на 3 август в Бургас официално ще открият фермерски пазар, където производители директно ще предлагат екологично отгледаната от тях стока.


"Хората обикновено се притесняват, че здравословните храни са по-скъпи, но когато дойдат при нас на пазара, виждат, че не е така и има алтернатива на супермаркетите. Интересът е огромен. Някои от храните дори са по-евтини от нещата, които се предлагат в големите магазини. Има и много майки, които пазаруват оттам за децата си, които захранват", заяви Гергана Кабаиванова от сдружение “Устойчиво общество”.


Тя добави, че съвсем скоро подобен пазар ще има и във Варна, но все още не е ясно къде ще бъде разположен. Наблюденията й показвали, че все повече хора предпочитат биохраните и осъзнават, че по този начин поддържат своето здраве в добро състояние.



Източник: Новинар





Коментари

горе