Българи търсят най-високия връх на остров в Арктика



Мистерията на Антарктика вълнува човечеството още от I век на новата ера. А убедеността и вярата, че южната земя съществува, кара стотици изследователи да чертаят карти и да мечтаят. Накрая капитан Джеймс Кук пръв успява да я зърне.
Днес кътче от тази ледена земя може да се нарече българско, защото на остров Ливингстън, който е част от архипелага на Антарктика, от 1988 г. се намира нашата изследователска база “Св. Климент Охридски”.
 Благодарение на този факт много от обектите на остров Ливингстън носят български имена. Сред тях е и планината Тангра, която се намира в югоизточната част на острова.
Именно към нея ще се отправят двама от най-изявените ни алпинисти в последните години - Дойчин Боянов и Николай Петков. Първият - с безкислородно изкачване на Еверест (8848 м), а вторият - с 2 изкачвания на световния първенец.

Тяхната цел е да разберат дали считаният досега за първенец на Ливингстън връх Фризленд наистина е такъв. Доказаната му височина е 1700 м, но има съмнения, че Големият иглен връх, който е в близост, е възможно да надминава Фризленд.
И макар на аматьорите котата 1700 м да не изглежда особено впечатляваща, специалистите знаят, че невинаги чистата височина е мярка за трудност. Така е и в случая, защото климатът в близост до Южния полюс осигурява гарантирани трудни за преминаване ледени участъци по склоновете. Цел на Боянов и Петков ще е да станат първите, които ще изкачат Големия иглен връх. Това ще им даде възможност да измерят точната му височина с прецизен GPS уред. Така ще се сложи точка на неяснотата за това кой е най-високият връх на остров Ливингстън. Досега считаният за първенец Фризленд е изкачван три пъти, като за последно на него са били пак българи - Любомир Иванов и Дойчин Василев през 2005 г.

Боянов и Петков имат и друга цел - да направят дебютно изкачване и на връх, който е с българско име на антарктическия остров. Става дума за връх Левски (1430 м). Това не е първият опит на Боянов да стъпи на него. През миналата година заедно с Александър Шопов и Божил Василев не успя, защото тримата бяха спрени от лошите метеорологични условия.
Ако този път Боянов и Петков успеят, то арктическият връх ще е вторият с име Левски, на който те са първите, които стъпват.
През август 2012 г. двамата и Михаил Михайлов изкачиха девствения до този момент връх Левски (5733) в планинския масив Каракорум в Пакистан.


Дойчин Боянов е човек, който отлично познава степента на риска при всяко изкачване, както и собствената отговорност в планината. Когато обаче стане дума за атака в Антарктида, българинът е категоричен, че за изкачванията в планината Тангра човек трябва абсолютно да пренебрегне досегашния си алпийски опит. А причината е в коренно различните условия в тази точка на Земята, за които трябват и коренно различен подход, подготовка и нагласа.
А както личи, едно от най-подходящите места за частично възпроизвеждане на тези условия е Аляска. Затова именно там Боянов “загря” за бъдещата мисия на о. Ливингстън.


На другия край на Земята, на север, Дойчин отиде с двама приятели от клуб “Вертикален свят” - Йоана Матеева и Румен Радев. И мисията на малката експедиция бе успешна - на 19 юни тази година тримата изкачиха най-високия връх в Северна Америка - Макинли (6168 м).
За Боянов това стана от втория опит. Първия път през 2007 година късметът не бе на негова страна.
За сегашното изкачване Дойчин разказва любопитни подробности, като например това, че температурите се оказали по-ниски от очакваното и падали до минус 50°. Иначе за “нормални” за т.нар. летен сезон в Аляска се смятат около минус 30° - минус 40°. А как се спи в палатка, макар и специална, при тези температури, е трудно да разберем, ако не сме опитали сами.
Сред интересните преживявания на тримата българи край Макинли е и срещата с
американски военни. Оказало се, че в същия период именно в този район се провеждало обучение на спецчасти от САЩ, Великобритания и Иран.


Българинът разказва, че място за притеснения не е имало, защото не се е провеждала симулация на бойни действия. Боянов смята, че обучението е било свързано с това бойците да се адаптират и да се научат да оцеляват при тежки атмосферни условия, които са на границата на човешките възможности. А именно заради тях по времето, когато се проведе българската експедиция, се наложило алпинисти да бъдат спасяван спешно. Те били евакуирани от района на Макинли от 5000 м височина с хеликоптер заради жестоки измръзвания на крайниците и мозъчен оток.
До края на годината, когато ще започне мисията на Боянов и Петков на остров Ливингстън, двамата ще се подготвят у нас.
Дойчин специално подчертава, че въпреки успеха на Макинли засега няма намерение да прави колекция от всички континентални първенци. Но кой знае...



Източник: Труд





Коментари

горе