Появи се първата безплатна читалня



За първи път в страната се появи читалня, за която не ви трябват пари и карти, а пазарджиклиите, които са в София, могат да се възползват. Ето разказа на една от първите посетителки: "Безплатна лятна библиотека без читателски карти и срокове, близо до вас в квартала? Ако смятате, че звучи прекалено хубаво, за да е истина, не сте прави! Точно такава библиотека посетих в столичния квартал "Дианабад".

Появата  е доказателство, че много от хубавите неща можем да си ги направим и сами, когато се ангажираме да променим заобикалящата ни среда и ежедневието ни. Докато пътувам натам, се излива поредният дъжд и когато стигам до жилищен блок № 12, първоначално малко се стъписвам, защото... библиотека няма, но все пак се ориентирам по стъкларския магазин, пред който би трябвало да се намира. Веднага забелязвам кашоните с книги в помещението и си казвам, че явно това е мястото.

Посрещат ме Елица и Иринка, които бързат да ме успокоят, че са прибрали библиотеката заради дъжда и само да грейне слънце, пак ще я монтират. С изнасянето и сглобяването , както и нареждането на книгите, започва работният ден за Иринка Иванова, която държи стъкларския магазин. Тя е майка на три деца и прегръща с ентусиазъм идеята на Елица да направят квартална библиотека."



Източник: Марица





Коментари

горе