Смолянски студенти измайсториха 3D принтер за пластмасови детайли



Двама студенти от Смолян измайсториха първия 3D принтер за пластмасови детайли в Родопите. Светослав Димитров и Владимир Моллов конструираха устройството като  дипломна работа за завършването на бакалавърска степен в Техническия колеж в Смолян. За направата му студентите са вложили 800 лв. „Преподаватели определиха 3D принтера ни със сложност поне за магистърска степен. И двамата се занимаваме с компютри и имаме нужда от пластмасови части, сега можем да си ги правим сами. Едно зъбно колело за принтер например струва 30-40 лв., а с новото устройство  ще ми струва 10 пъти по-евтино”, радва се Слави.

Двамата с Владимир изобретили  3D принтера за един месец, като в него са вложили около 800 лв. „ Предимството е, че в домашни условия може да си направиш каквото си искаш – компоненти за машина,  кухненска посуда,  детски  играчки, дори бижута.  Бъдещето е в 3D печата”, заключва Слави. Изобретението им е първото в региона, сътворено от родопчани.   Най-трудна се оказала калибровката на уреда, посредством която слоевете пластмаса се нанасят по-точно.

Защитата на дипломната работа на студентите с новото изобретение е на 30 юли т.г. Според тях едно от най-големите предимства на 3D принтирането е скоростта на изработка и прототипиране, както и ценовата разлика с отливането на матрици и използването на фрези при изработване на малобройни серии на продукти или модели с уникален дизайн.

Научен ръководител на дипломната работа на студентите е гл. асистент д-р Слави Любомиров.



Източник: iNews





Коментари

горе