"Зар груп" възражда в Иванча славата на българското земеделие



ЕНТУСИАСТИ ОТ ИВАНЧА, ОБЕДИНЕНИЕ И ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ са сред 8-те организации в България за възраждане на родното производство на зеленчуци и плодове. Те са си кръстили фирмата „Зар груп” и обработват 7000 дка земя в трите села. В Северна България такава организация на производители има само в Русе, съобщи вчера агроном Маргарита Захариева, която е двигателят на всичко, което видя и пипна екипът на „Борба”.
Сдружението наподобява едновремешните ТКЗС-та, защото има бостани, моркови, лук, тикви и картофи. Дават хляб на около 40 души и за тази година инвестират 1, 2 млн. лв. в над 800 дка моркови, тикви и лук, засети с холандски семена. Една от плантациите с лук е от български арпаджик, а 30-те дка дини и картофи били само за разнообразие, защото основното производство с европейска субсидия е на моркови, лук и тикви.
Холандските фирми пък скоро ще дойдат в Иванча, за да видят първата реколта от семената си на живо.

НАЧАЛОТО

МАРГАРИТА ЗАХАРИЕВА Е АГРОНОМ ОТ 1979 ГОДИНА. Била е в ТКЗС-то на родното си село Иванча. След тоталната ликвидация на този вид стопанства и тя излиза в частния сектор. Понеже не може да прави друго, освен да бъде агроном, се регистрира като земеделски производител. Преди няколко години заедно с Тодор Тодоров правят завод за сушене на лук край Петко Каравелово с европейски пари, за който „Борба” писа няколко пъти. Когато започват промените в родното земеделие, фирмата „Тера - клас” остава само на Тодор, а Захариева става земеделски производител.
През 2013 г. фирмите „Тера – клас”, „Арком - норд” на бившия кмет на Полски Сеновец Валентин Арнаудов и Илка Гърдева регистрират „Зар груп” ООД с управител Маргарита Захариева с общ капитал 4000 лева и общо 7000 дка земя в три села - Иванча, Полски Сеновец и Обединение, където е и регистрацията на организацията.
„...Когато трябваше да създадем групата за производство, едно от условията беше да сме от един район и да развиваме зеленчукопроизводство. Сега имаме 750 дка лук, 20 дка моркови и 50 дка тикви. Зърнени култури нямаме, защото не носят принадена стойност. Заради хаоса в държавата обаче пшеницата и царевицата станаха основни култури, а хората напуснаха държавата. Ние сега правим или поне се опитваме да правим това, което е хранило българина и е разнасяло славата ни по света. Питате защо с холандски семена? Защото нашите не стават, заради това...”, разказва Маргарита Захариева и ни посреща в бившия стопански двор в Иванча, който също е собственост на организацията „Зар груп”. Тук всеки минаващ може да си купи огромни вкусни дини, лук, картофи, пак от нивите на тези ентусиасти.

ЛИЛАВИ МОРКОВИ, БЯЛ И ЧЕРВЕН ЛУК И ТИКВИ НА ПОЛИВКА СЪС СУБСИДИЯ ОТ 2, 5 МЛН. ЛВ.

ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ” Е ОДОБРИЛ СУБСИДИЯ ЗА ТРИТЕ КУЛТУРИ, които се произвеждат от групата сега, в размер 2, 5 млн. лв. На нивата нашият екип видя лилави моркови с огромни размери, бял и червен лук, също с огромни размери, а тиквите още не са готови.
„...За догодина сме спечелили и проект за хранилище за 1000 тона моркови за 700 000 лева. Тази година продукцията от морковите, които са и оранжеви, не само лилави, ще я пласирам бързо и лесно, направо от полето, защото нямаме възможност да ги мием, но ни търсят от цялата страна. За нашата група субсидията е определена от 75%, или 2, 5 млн. лв., докато станем организация на производители. Сега сме само група и с по-малък оборот съществуваме. До 3 - 4 г. трябва да ни се увеличи оборотът, хората и тогава министърът ще ни признае за организация на производители. Тези 2, 5 млн. лв. започваме да ги получаваме от това лято. Всъщност организацията на производители в Европейския съюз получава доста права”, пояснява още Маргарита Захариева. Тя допълва, че оборудването за хранилището за моркови ще бъде датско с френски климатици, като лукохранилището в Петко Каравелово, и ще има и миячни машини.
Всъщност тази година групата за пръв път е засяла моркови, които са ставали прекрасни, се радва г-жа Захариева, когато ни води на нивата.
МАРГАРИТА ЗАХАРИЕВА Е СРЕД МАЛКОТО ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, които не ругаят фонд „Земеделие”. Тя казва, че за групата остават 8% печалба, но тя е създадена на ползу роду, за да прави производство, а държавата дава 75%, които са предостатъчни, ако ти се работи, не крадеш и не шикалкавиш. Всичко в „Зар груп” е механизирано. Тук има лукотоварач, който е вторият в страната и струва около 80 000 лева. Двете поливни инсталации, които ползват вода от дерето, пък са по 30 000 лева.

ЧЕРПИ ОПИТ ОТ АВСТРИЯ, САЩ И ХОЛАНДИЯ, КЪДЕТО ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ Е НА ПИЕДЕСТАЛ

АГРОНОМ МАРГАРИТА ЗАХАРИЕВА БИЛА ПОКАНЕНА В САЩ от земеделското министерство преди две години. Тогава за пръв път видяла как страната цени такива като нея и останалите й колеги в бранша. Преди месец била в Австрия, където имала същото усещане, че е важен човек, който прави нещо значимо.
„...В Австрия бях край Виена по покана на местна фирма, която е холандска и от която взехме семената за лука. В Австрия земеделската техника е на много високо ниво и инвестициите в производство на лук са огромни. Видях хранилище, което събира 10 000 тона лук, а нашето е за 1000 тона. Там всички си работят по часовник и в 14 часа чакат строени да си приберат продукцията от лук от арпаджик. Заради това ходих всъщност там, а сега тук сме сложили от наш арпаджик и от холандски семена, да видим кой ще е по-сладък”, се усмихва 58-годишната жена.
ПОЧТИ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА ВЧЕРАШНОТО НИ ГОСТУВАНЕ ПРИ МАРГАРИТА ЗАХАРИЕВА телефонът й не спира да звъни. Търсят я за консултации, търсят я големи компании за изкупуване на продукцията, търсят я просто за съвет като човек с опит не само на теория, но и с 35-годишна практика на нивата. Тя няма други хобита и семейството й са хората от групата, клиентите и всички, свързани с работата. Смята, че възражда българското село по начин, който ни прави европейци наистина.

Нели СУКОВА



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе