Млади хора искат да творят в София и да я променят



16 столични отбора се включват през април в конкурса „Предизвикателство за социална промяна“ на младежкото сдружение „Фабрика за идеи“  и грабват вниманието на Асоциацията за развитие на София (АРС) като организатор на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Състезанието е за нестандартни решения на обществено значими проблеми в 5 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора). Заданията, свързани с различни „тесни места“ в градовете, са формулирани от организатора, а участниците имат на разположение 3 дни, за да включат иновативните си умения и да предложат проекти.
Младите хора в конкурса демонстрират не само таланти и социална ангажираност, а и значителна доза ентусиазъм за реализиране на идеите си в живота. И с качествата си печелят подкрепата на АРС.
Днес представяме два от младежките проекти по две от софийските предизвикателства.

Три по три прави… Лозенска пътека

Отборът е от трима студенти третокурсници по маркетинг в НБУ в столицата. Нарекли са себе си The Fancy Trolls. Анна Димитрова е на 20, а съмишлениците й Илиян Димитров и Илиян Меченски – по на 23.

Техният проект – „Кварталната пътека“, е предизвикан от столичния квартал „Лозенец“. Проблемът е, че долната и горната част на квартала между булевардите „Арсеналски“ и „Джеймс Баучер“ са свързани помежду си от малки улички, изпълнени със стълбища, разположени терасовидно на цели 8 нива. За майките с колички, за децата и възрастните хора тези препятствия са направо непреодолими.

Идеята на тримата ентусиасти е да бъде трасиран и обозначен с табелки един маршрут, наречен „Кварталната пътека“, който да бъде облагороден така, че да може да се използва с удоволствие и от най-трудноподвижните пешеходци. Облагородяването ще рече осветление, защото сега в повечето участъци няма и една улична лампа, както и оборудване с парапети и рампи, по които да могат да се движат и хората с двигателни проблеми, и бебешките колички. А художници на графити ще бъдат канени всяка година на състезание за украсяване на нелицеприятните сега стълби.

И още. Младите ентусиасти предвиждат замислената от тях трансформация да започне именно с графитите, за да привлече не само общественото внимание, а и това на различни производители и осветители, които биха подкрепили всячески начинанието.

Звън в заглъхналите камбани

24-годишната Ана Дядкова е пред дипломиране в УАСГ, а връстничката й Симона Кабадова е съвсем прясно дипломиран архитект. Кръщават своя отбор „Шипка“ и се включват в конкурса през април със заданието да намерят решение за съживяване на местността Камбаните на юг от столичния квартал „Младост 4“. Камбаните са позаглъхнали след нашумялата преди десетилетия Асамблея „Знаме на мира“.

Планът за действие на Ани и Симона предвижда след 4 години на това място вече да се организират международни събития, а стартът на проекта им ще бъде даден след дни на монумента „Камбаните“. Там започва първата от ежегодните „студентски практики“, които ще бъдат организирани като част от учебния план на УАСГ от университетското студио „Проджектиране“ с подкрепата на Националния учебен комплекс по култура. Студенти по архитектура ще анализират и ще предлагат вижданията си за облагородяване на местността, ще направят още в първата практика креативна табела, пейка или друг нов елемент за посетителите.

В плана са заложени още работилница за паркови елементи, игри с образователна цел, уроци в „Час на класа“ и още много идеи за популяризиране на инициативата „нов звън в камбаните”.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе