Рибеното масло подмладява



Само цацата през лятото не е достатъчна, за да даде на организма важни рибешки съставки. Рибата е храна, която трябва да присъства целогодишно на трапезата, а не само през морската ваканция.
Ескимосите почти не боледували, защото хапват основно риба. Японците пък имали най-здравите сърца, тъй като там се ядат най-много морски продукти на глава от населението.
Заместител на морските деликатеси, особено ако не сте любители на морските обитатели, е рибеното масло. То е ценна хранителна добавка, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини - предимно ейкозапентаенова и докозахексаенова.

Полезните омега-3 мастни киселини се съдържат най-вече в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардина, тон. Маслото от треска съдържа още и много витамин D. Маслото от сьомга пък може да увеличи мускулната маса и сила.
Рибешкият продукт укрепва имунната и сърдечносъдовата система, подобрява паметта, нормализира кръвната захар, намалява стреса, укрепва ставите, има противовъзпалителни свойства. Съдържа витамин А, който е необходим за добро зрение.

Хранителната добавка помага и при опънати нерви, депресии и тревожност.
Въпреки че е фрашкано с мазнини, от рибеното масло се слабее, тъй като потиска апетита.
То не само лекува, но подмладява и разкрасява. Сочи се като един от еликсирите на младостта, тъй като омега-3 ненаситените мастни киселини забавят процеса на стареене на клетките. Витамините му изглаждат бръчки, подмладяват кожата, заздравяват косата и ноктите.

Маслото помага на кожата да изгради нов здрав слой, хидратира я и я заглажда. Рибният екстракт помага и за предпазване от слънчеви изгаряния.
При суха и раздразнена кожа пет капки рибено масло се смесват с две супени лъжици извара и една чаена лъжичка пчелен мед. Нанася се върху лицето за двайсетина минути.
Рибеното масло кара косата да расте по-бързо, помага и при косопад, затова често попада в домашните маски за лъскава грива.

Не е добре да се купува много евтино рибено масло, тъй като това най-често означава, че суровината не е прясна и е с ниско качество. Разликата между качественото и некачествено масло добре се усеща по миризмата.
На етикета трябва да пише ясно какво е количеството омега-3 киселини. Ако в една капсула се съдържа един грам рибено масло, не означава, че целият този грам е омега-3. Хубавото масло е с по-голямо съдържание на омега-3 мастни киселини, но не и прекалено много - над 80%.

Качествените марки задължително преминават процес на молекулярна дестилация, което гарантира чистотата им и отсъствието на замърсители. Затова и на етикета трябва да е отбелязано, че рибеното масло е молекулярно пречистено.
За предпочитане е то да е на капсули, тъй като така се окислява и разваля много по-бавно. Не е задължително да се съхранява в хладилник, докато за течното е задължително да се държи в хладилник след отварянето и да се изконсумира до два месеца. Най-добрият вариант са обикновените желатинови прозрачни капсули.

Рибеното масло обаче не е пенкилер и е необходима консултация с лекар. Въпреки че рибните продукти са сочени за много полезни, все пак трябва да се внимава с тяхната прекалена консумация. Възможно е например да се повишат лошият холестерол и кръвната захар.
Рибата е лековита храна, а нейното масло е полезна добавка, когато не се хапват достатъчно морски деликатеси. А освен по-сити и по-здрави ни прави по-спокойни и усмихнати.

Крилът е мощен антиоксидант

Крил е скаридоподобен зоопланктон, изключително богат на омега-3 мастни киселини. Обитава ледените океански води и е любим деликатес на други морски обитатели. През деня крилът се крие на дълбоко, а нощем изплува, за да поглъща фитопланктон.
Маслото от крил се извлича от тези ракообразни и е много популярна хранителна добавка. Помага при артрит, подобрява кръвообращението и паметта, намалява триглицеридите. Има благотворен ефект върху очите, централната нервна система и черния дроб. Помага при предменструален синдром и болезнен месечен цикъл.

И е мощен антиоксидант. Маслото от крил съдържа астаксантин, който предпазва клетките от свободните радикали. Защитава кожата както от стареене, така и от вредните ултравиолетови лъчи.
Не бива да се приема обаче при алергия към миди, риба, морски деликатеси, както и при приема на медикаменти за разреждане на кръвта.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе