Неизброимите ползи от лимоните



Лимоните - те са кисели, тръпчиви и изпълват устата със слюнка. От друга страна са ключова съставка в много ястия от почти всяка кухня и се отглеждат по целия свят. И макар че повечето от нас едва ли ще искат да консумират лимоните сурови, тези цитрусови плодове са често използвани за лимонада и други напитки, за гарниране на ястия и за разтваряне на упорити мазнини.

Но лимоните са нещо повече от любим плод, препарат против петна или освежител за въздух. Традиционната медицина отдавна ги прилага заради лечебните им свойства и естествената способност на съставките им да се борят с инфекциите и да подобряват различни функции на тялото.

Антибактериалният ефект на лимоните

Тъй като лимоните са богати на витамин С, са много ефективни в лечението и превенцията на инфекции. Лекарите често предписват витамин С на пациентите с настинка или грип - за да подсилят имунната им система и да помогнат на организма да се справи с инфекцията. Изследванията показват, че натуралният витамин С в лимоните е много по-ефективен от синтетичния.

Освен че се борят с инфекциите и понижават високата температура, лимоните облекчават и симптомите на ангина и възпалено гърло като прочистват дихателните пътища. Не е изненадващо, че те са често срещана съставка в таблетките за кашлица и лекарствата за възпалено гърло.

Лимоните са ефективни не само при настинки или инфекции на дихателните пътища. Те се борят и с бактериите, които предизвикват заболявания като холера, малария, скорбут, дифтерит. Изследване на щатския университет в Колорадо, проведено през 2005 г., сочи, че лимоновият сок унищожава бактериите, отговорни за различни заболявания, включително E.Coli - ешерихия коли, или поне силно понижава броя им в организма.

Диуретичен ефект

Лимоните са ефективни и като диуретици - помагат на организма да отдели излишните течности. Освен че прочистват тялото от токсини и вредни бактерии, натуралните диуретици в цитрусовия плод помагат и за предпазването от проблеми, свързани със задържането на вода, като глаукома, подуване, високо кръвно налягане и отоци.

Лимоните са полезни и при борбата с инфекциите на уринарния тракт и проблемите с пикочния мехур, както и при заболявания, свързани с високото ниво на пикочната киселина в организма, като артрит и ревматизъм.

Лимонът като помощно средство за храносмилането

Ползите на лимоните за храносмилателната система са по-малко известни от антибактериалните или диуретичните им свойства. Макар че са килени, тези цитрусови плодове могат да ни помогнат да се справим с много храносмилателни проблеми и да регулираме храносмилането като цяло. Въпреки че са с чист киселинен вкус, но, както повечето цитруси, и лимоните имат алкален ефект върху тялото и му помагат да се справи със симптомите на ацидоза.

Лимоновият сок, смесен с топла вода, често се използва при лечението на храносмилателни проблеми като киселини в стомаха, констипация, диария. Освен това действа като тоник за черния дроб, регулира дейността му и стимулира производството на жлъчка, която подготвя организма за храносмилането на приетата храна.

Ползи за сърцето и съдовете

Лимоните са известни с високото си съдържание на витамин С и цитрусова киселина, но също така са богати и на калий, който е особено полезен за сърцето. Витамин Р, който също се съдържа в този плод, помага за заздравяването на кръвоносните съдове и за предпазването от вътрешни кръвоизливи. По същата причина сокът от лимон е ефективен и за спирането на кървенето на венците.

Лимоновият сок понякога се прилага в ноздрите, за да спре и кървенето от носа. Антиоксидантите-биофлавоноиди в лимоните и другите цитрусови плодове предпазват от повторно прокървяване на носа като заздравяват кръвоносните съдове. Тези антиоксиданти имат същия ефект и върху други кръвоносни съдове в тялото. По този начин предпазват от церебрално-васкуларни инциденти при хората с високо кръвно налягане.

Лимонът като седатив

Не са много хората, които знаят за успокояващите успокояващите ефекти на лимоновия сок и лимоновия екстракт върху нервната система. Лимоните често се използват за успокояване на тревожността и балансиране на ума. Докато лимоновият сок, смесен с кафе, е известно от векове лекарство срещу главоболие и мигрена, ефектите на лимона върху понижаването на стреса не са все още напълно изучени. Смята се също така, че лимоновият сок подобрява функциите на паметта и успокоява сърцебиенето.

lemon_tree.jpg

Други здравословни ползи от лимоните

Тъй като лимоновият сок е особено ефективен при борба с инфекциите и ускорява възстановителните процеси в организма, той може да е прекрасно средство за лечение на изгорялата от слънцето кожа. Ако се нанесе върху нея предварително, той дори ще ни предпази от изгаряне.

Поради лечебните си свойства, екстрактите от лимон са полезни и при лечението на акне.

Високото съдържание на витамин С може да стимулира метаболизма на калция, абсорбирането му от тялото и поддържането на здравето на зъбите и костите. Важно е обаче да разтваряме лимоновия сок във вода преди да го изпием. Ако го консумираме в концентриран вид, той може да увредим емайла на зъбите си - заради високата си киселинност.

Някои хора обичат вкуса на лимоните в сладкиши. Други го намират за твърде тръпчив, а на трети лимоновият сок действа освежаващо. Независимо от вкуса си обаче, лимоните са доказан натурален лек срещу много често срещани проблеми и състояния.



Източник: Новинар





Коментари

горе