Хиляди аплодираха българските лауреати



Гран при, първо и второ място и покани за участие в други международни прояви спечелиха лауреатите на великотърновския конкурс "Сребърна Янтра", избрани да представят България на международния конкурс "Златен микрофон", проведен от 15 до 20 юли в Блед, Словения.
Кристина Дончева (14 г.) от Бургас спечели голямата награда в певческата надпревара, събрала край езерото в Блед певци от 11 държави на възраст от 5 до 36 г. Тя защити пореднато Гран при в своята витрина с блестящо изпълнение на двата световни хита "Je t`aime" и "Mamma knows best". В първа възрастова категория "XXS" категорична победа записа и 7-годишният Антон Гаров, който взриви публиката с песните "Междучасие" и "Джули" и стана любимец на зрителите. Темпераментната и гласовита Яна Димитрова (13 г.) от Севлиево спечели втора награда във възрастова категория "S" с песните "Жена на всички времена" и "Feeling Good". В първата шестица завършиха участието си и другите две представителки на България - 11-годишната Гергана Тодорова от Ст. Загора и 15-годишната Ивона Йовчева от Шумен. Двете получиха покани за участие в конкурси в Малта и Румъния.
"Златен микрофон" със сигурност е в топ 3 на най-добрите конкурси за млади поп изпълнители в Европа. Отлична организация, силна селекция, прекрасна сцена и звук, респектиращ награден фонд, добра съпътстваща програма - това е само част от отличителните белези на конкурса. Нашите изпълнители защитиха достойно името на България, сподели след завръщането си от Словения селекционерката на българския тим Румяна Начева, член на международното жури в Блед и директорка на МК "Сребърна Янтра".
Конкурсът "Златен микрофон" бе част от Дните на Блед, чийто афиш изобилства с културни прояви. Галаконцертът бе част от заключителната вечер на откритата сцена на брега на Бледското езеро. Хиляди туристи от цял свят аплодираха изпълненията на нашите лауреати. По стара местна традиция 10 000 плуващи свещи "запалиха" водите на езерото в полунощ, а многоцветни илюминации покриха небето над Блед за повече от 20 минути под нестихващите аплодисменти на публиката", допълни Р. Начева.
Българските представители участваха и в голям концерт на открито в Търговския център в Блед. Лауреати на словенския конкурс получиха покани за участие в 12-ото издание на "Сребърна Янтра". Така от 26 до 28 септември във Велико Търново ще чуем и певци от Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Малта, Швеция, Швейцария.



Източник: Дума





Коментари

горе