Босилекът е щит срещу комари



Морето вече е на една ръка разстояние. Температурите се покачват, водата е топла и летовниците са по плажове и басейни по цял ден. За да не си съкратим почивката предсрочно заради чревни проблеми и неразположения на път за морето, трябва да сложим заедно с хавлията и джапанките и някоя и друга билка.

Аптеките на морето обикновено са далеч или пък опашките в тях са безкрайни и затова е важно да си помогнем сами при нужда. Една вълшебна билка като жълтия кантарион може да ни спести и нерви, а и не малко средства от парите, заделени за купон. Вместо да се купуват скъпи лекарства, той може да ни помогне при проблем със стомаха. Жълтият кантарион може да се намери във всяка аптека, но лечителят от Габрово Христо Лолев казва, че билките са най-лечебни когато сме си ги набрали сами
Жълтият кантарион се бере около Еньовден. Отварата се прави от листата и пъпките. Лолев уточнява, че е добре да се избягват увехналите. Прилаган правилно, жълтият кантарион може да стори чудеса. Има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо и противомикробно действие.    
Основната съставка на жълтия кантарион е  хиперицин. Той е с успокояващо действие и, благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Жълтият кантарион помага още при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника, защото е лек при възпаления и рани. Чаят е суперлекарство за киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария. Началните симптоми на настинка и грип - болки в гърлото и хрема, също се повлияват много добре и "пресичат" проблема. Лолев дава и рецепта как да си го приготвите: достатъчно да е да запарите 1 супена лъжица от билката в 200-300 мл вряла вода. Трябва да престои между 15 и 30 минути после се прецежда и се пие.
Друга много ценна билка, която ще ви спести ядове на морето, расте дори в парковете. Габровският лечител уточнява, че живовлякът е два вида - тесен и широколист, като някои знахари го наричат "мъжки" и "женски". Женският - с по-широките листа, е идеален, ако ви "стегне" гърлото, след като сте прекалили със сладоледа. Той расте навсякъде в България - по селски пътища и слогове, канавки, насипи и влажни места. Лечебни свойства имат листата на растението, които се берат през лятото - до септември включително. Не се късат, а се отрязват с ножичка, за да не се мачкат. Сушат се в сушилня до 40 градуса или на сянка. А след това живовлякът има 3 г. годност. Горчивата зелена билка съдържа витамините С и К, провитамин А, минерални соли, главно калиеви и силициеви. Помага при храносмилателни разстройства, гастрит, язва. Използва се най-вече при заболявания на дихателните органи, когато има силно отделяне на храчки и кашлица. Действа много добре и при бронхиална астма, коклюш, дори при белодробна туберкулоза. За да си приготвите чая, трябва да кипнете чаша вода с резенче лимон и 1 препълнена лъжичка небет шекер. Оставете я да ври 4-5 минути, свалете от огъня и едва тогава се прибавете 1 супена лъжица теснолист живовляк и мащерка, смесени по равно. Оставете да се кисне 1 минута и прецедете.
Пийте до 4-5 чаени чаши на ден
Приемайте напитката колкото е възможно по-топла, като за всеки прием си приготвяйте нова доза чай.
В битката комарите, които са страшна напаст, когато сте на къмпинг, ще ви помогне пък друга билка - босилекът. Той е богат на етерични масла, танини, органични киселини, минерални соли. Родината на т. нар. царска билка са тропиците на Азия и Африка, но от векове е на почит в Европа. С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия е "обречен" на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която "убива с очи". В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя ухажорите, вместо букет, поднасяли стрък босилек - като израз на любов. В Мексико пък се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. В Европа през средните векове хората смятали, че под него се развъждат скорпиони. От гръцки името му се превежда като "крал", а според индийската религия ароматът му е свещен.
Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища
при умора и депресия
Приеман в големи дози обаче, е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци, затова е отлично средство срещу комари. Саксия с босилек или китка, закачена на прозореца, са способни да прогонят насекомите от помещението. Не го пестете и когато го слагате в салатата. Така, попаднал в кръвта ви, ще държи досадните комари далеч, издават билкарите.



Източник: Стандарт





Коментари

горе