Пещера Ухловица



Открита и изследвана през 1968–1969 г. от Димитър и Георги Райчеви от ПК “Студенец”. Името и произлиза от често кацащата на входа и нощна птица улулица. Пещерата е разположена на скален венец на левия долинен склон на р. Арда между селата Могилица и Кошница. Входът и се намира на 2,3 km североизточно от с. Могилица, на южния склон на Кайнадински рид. На пътя е изграден паркинг. От него тръгва пътека, която след стръмно изкачване по склона отвежда посетителите до входа на пещерата, образувана в нискокристалинни протерозойски мрамори на височина 1040 m.
Ухловица представлява двуетажна диаклазна пропастна пещера, развита по основна пукнатина с посока север – юг. Притежава изключително богатство от почти всички видове синтрови образувания. Тя е една от най-старите пещери в региона с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. В продължение на векове природата е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Към Голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен водопад. На горния етаж се намира Залата на пропастите, от която към долния етаж водят гърлата на четири дълбоки пропасти. По стръмна метална стълба туристите могат да се спуснат надолу. Тази галерия е най-красивата част от пещерата.

През лятото прилепите използват Ухловица като свое убежище. В нея зимуват малки групи големи подковоноси (Rhinolophus ferrumequinum), единични малки подковоноси (Rhinolophus hipposideros) и до около 20–30 екз. големи нощници (Myotis myotis/blythii)

Вижте по-голяма карта



Източник: Почивки в родопите





Коментари

горе