Фотински водопади



Един от горещите августовски дни прекарахме край Фотинските водопади, скрити от жаркото слънце, под сянката на  дърветата и свежия планински въздух. Природната забележителност Фотински водопади се намира на 3 км източно от село Фотиново. Тръгваме рано сутринта, за да стигнем там по хлад. Пътуваме в посока от Пловдив за Батак. На 10 километра след изхода на Пещера има отбивка в ляво на пътя за селата Нова махала и Фотиново. Планинският път криволичи покрай красиви борови гори и безброй крайпътни чешми и беседки. Влизаме във Фотиново и правим остър завой по пътя в дясно, за да се спуснем към края на селото до Фотинска река. Пътя минава по средата между църквата от ляво и джамията в дясно. Стигаме разклон с малка жълта табела в дясно за село Селча. Единият вариант е да оставим автомобила тук, но ние продължаваме в ляво, след което веднага се спускаме по стръмния път надолу за да стигнем до края на асфалта.

С автомобила бяхме до тук, очакваше ни 3 км пешеходен преход по стар горски път с добре маркиран туристически маршрут. Времето беше сухо и с високо проходим автомобил бихме могли да стигнем до края. Пеша го изминаваме за 1 час, следвайки табелите "Фотински водопади". Движим се все направо, минаваме покрай стар римски мост, но не преминаваме през него, а продължаваме. Реката е от дясната ни страна до момента, в който я пресичаме през голям дървен мост, скоро ремонтиран. След почти час спокоен ход стигаме до широка поляна, а малко преди нея има чешма където пълним бутилките с вода. От тук започва спускането към  водопадите.

Те вече се чуват. По стръмната пътека сред буковата гора има табели сочещи посоките за трите пада на водата и местата за изглед към тях. Много е красиво навсякъде. Шумът на водата е заглушаващ. Приближаваме се максимално, за да се освежим от водните пръски след дългия преход. Разполагахме с цял ден, за да обиколим наоколо и се насладим на приказната природа от всевъзможните за това места. Не усещаме как деня преваля и е време да поемем обратно, защото ни чакаше дълъг път до домовете. В обратна посока маршрута ни отне 1час и 20 минути. Нормално, бяхме поуморени, а и стръмнината ни изцеди силите до край. Умората надделя и потисна емоциите от преживяното през деня. За нетренираните туристи маршрута до Фотенските водопади ще бъде уморителен преход, но в същото време съчетано с много приятното и запомнящо се изживяване.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе