Морковите – източник на здраве



Морковите са на разположение през цялата година. Някои хора ги предпочитат сурови, други – термично обработени, трети под формата на сок, но каквито и да са вкусовите ви предпочитания, не бива да се лишавате от тях – те имат какво да ви дадат.

За какво е полезно лененото семе

Един от най-добрите начини за предпазване от сърдечно-съдови заболявания е поддържане на диета която е с ниско съдържание на наситени и транс-мазнини и богата на мононенаситени и полиненаситени мазнини (в това число омега-3 мастни киселини от ленено семе и риба).
Морковите са преди всичко богати на каротин, който се съдържа в тях в най-голямо количество в сравнение с всички други зеленчуци. Освен каротин съдържатвитамини от група В, витамин Е и витамин С, макро- и микроелементи – калий, йод, желязо, фосфор, а също и някои ензими. Морковите са известни и с антимикробните си свойства, дължащи се на специални вещества, наречени фитонциди.
Морковите са полезни за всички групи – както за деца и юноши, така и за зрели и по-възрастни хора. Неслучайно морковът е един от първите зеленчуци, които се въвеждат при захранване на кърмачето – те се приемат добре от организма, усвояват се лесно и доставят редица необходими за растежа, развитието и устойчивостта на организма вещества.
Сокът от моркови е най-добрият начин бързо и лесно да се заредите с всички полезни свойства на морковите. Сокът от моркови повишава имунитета и устойчивостта на детския организъм към простудни заболявания. При зачервено гърло можете да направите гаргара със сок от моркови. При учениците и хората, работещи с компютър, сокът от моркови помага за съхранение на доброто зрение. Поради мекия си слабителен ефект сокът от моркови е подходящ при деца и възрастни с хроничен запек и при хемороиди. Благодарение на високото съдържание на йод сокът от моркови има благоприятно влияние и върху дейността на щитовидната жлеза.



Източник: brilliancy3





Коментари

горе