Изпълнители на каба и джура гайда от страната и чужбина ще се надсвирват в Гела



Традиционното гайдарско надсвирване ще се проведе на 2 август 2014 г. на Илинденските поляни, край село Гела, а на 3 август ще бъде открит традиционния събор на селото. Поканени да участват са всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина.
Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи. Първата група - до 14 години, участниците във втората група са от 15 до 20 години, третата група е за участници над 21 години. Регламентът на фестивала допуска участие и на камерни гайдарски състави от два до шест инструмента, съобщават организаторите.
Традиционно надсвирването е с конкурсен характер и обикновено започва сутрин и продължава докато има желаещи да се изявят. В програмата е застъпено и преподаване по гайда, като майсторите гайдари дават уроци на желаещите напълно безплатно.

Целият събор се провежда под знака на единението – събират се хора от различни етноси и религии и заедно отключват магията на Родопа планина.
Пристигат хората на събора и се настаняват по родове. Всеки род си има дърво. Така сядат род до рода, кум до свата, брат до брата. Пекат се чевермета, защото това е традиционна родопска храна.



Източник: smolyandnes





Коментари

горе