Пернатото царство на Цветомир Чекелев от Ресен



Пауните дали прякора на своя стопанин

Съвсем близо до Велико Търново в двора на ресенчанина Цветомир Чекелев се крие своеобразна зоологическа градина. Отглеждани с много любов и внимание, из нея обикалят най-разнообразни и интересни пернати създания. В ресенския двор могат да се видят както „по-нашенски” птици, като различни породи гълъби, фазани, странно и интересно изглеждащи кокошки, папагали, та даже и пауни.
Първоначално разходката из зоодвора минава покрай обширни клетки с интересни качулати петлета, кокошки падуанки, бяла холандска качулата кокошка и ГУГУТКИ, СРЕД КОИТО Е АТРАКЦИЯ ЕДНА СПЕЦИАЛНА ПОРОДА, КОЯТО УМЕЕ ДА „СЕ СМЕЕ”. За очарования зрител дори и само това вече е достатъчно, за да събуди интерес, но словоохотливият домакин, разказвайки с ентусиазъм за своите любимци, побързва да каже с усмивка: „Това не е всичко. Това е само началото…”. След което с готовност развежда своите гости по-навътре из дебрите на своя двор, в който е разположил още и още подходящи клетки за още по-интересни и редки видове птици. Обиколката продължава покрай жълто-златни фазанчета и разноцветни папагали, за които с удоволствие и задълбочено познаване разказва техният грижлив стопанин. С много грижа и любов Цветомир храни някои птици дори със спринцовка, за да свикнат с човека и да бъдат социализирани. По този начин той отглежда един от папагалите, порода „Монах”. Освен него в птичия кът могат да се видят много и разноцветни породи от тези така желани за отглеждане птици, сред които има яркозелени, порода „Амазони”, жълти – порода „Корела”… Гълъбите, които в представата ни са обикновени птици, срещани навсякъде, но породите, които отглежда Цветомир, впечатляват и радват окото с перести опашки и черно-бяла, сякаш изрисувана окраска… Не по-малко интересни и красиви са разположените по-нататък пък жълто-златен фазан, седлат фазан, диамантен фазан, изключително яркият и цветен диамантен фазан… А красотата на сребърния фазан, оцветен в черно-бели окраски, е съчетана и с агресивност, която Цветомир добре познава, както и нрава на всички птици, за които се грижи. Неговите любимци го познават и той може спокойно да ги хваща и държи в себе си, но предупреждава, че усещат, когато човекът е чужд.
В края на редицата клетки с разнородни видове птици се стига до монашески папагалчета, които сами си строят гнезда от пръчици и там семействата си снасят и мътят яйцата. А вътре в къщата, на закрито СЕ ОТГЛЕЖДА И НАЙ-УМНИЯТ ОТ ПОРОДИТЕ ПАПАГАЛИ – ЖАКО, този най-интелигентен вид, който може да запомня най-много думи. Папагалът е още на 75 дена, но е гордостта на семейството и от него се очаква много…
„ПЕРЛА В КОРОНАТА” В ТОВА ПЕРНАТО ЦАРСТВО БЕЗСПОРНО СА ОБАЧЕ ПАУНИТЕ. Неслучайно от тях идва и прякорът на техния стопанин – Цецо Пауна. Преди пет години първите два екземпляра, мъжки и женски, са излюпени и отгледани в неговия двор, а след това те създават и поколение - доста, но все още млади, на 14 месеца паунчета. Красивият и царствено разперил характерната дълга цветна опашка мъжки екземпляр в този момент сменя перата си и според опитния стопанин сега птицата не е в целия разцвет на красотата си, но въпреки това атрактивният външен вид впечатлява с типичните шарени кръгове и царствена осанка.
Започнал, по неговите думи, откакто се помни, още от 6 - 7-годишна възраст, с годините любителят на птици Цветомир е научил тънкостите на отглеждането и развъждането, за да се превърне на 39 години в истински професионалист. В специална тетрадка той си води записки за всички птици, за периода и дните на мътене, за моментите на излюпване и по този начин следи и се грижи за процесите на развитие на всяка порода.
Интересът към пернатото царство на Цветомир не е малък и с искрено гостоприемство сърдечните домакини са приемали всеки желаещ да разгледа. Дори със смях родителите на Цветомир разказват как някои хора са надниквали в двора им, мислейки, че това е зоологическа градина и трябва да платят за вход… Но вместо това са били поканени просто да разгледат.

Иглика ЙОЗОВА



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе