Рудолф ван Веен: "От дете знам, че най-хубавото кисело мляко идва от България".



Холандецът Рудолф ван Веен не е нито екшън герой, нито музикална суперзвезда. И въпреки това е от най-актуалните и харесвани телевизионни знаменитости: готвач и сладкар, който леко и артистично въвежда многомилионната си аудитория в кралството на вкусните, здравословни и бързо приготвени храни.

Рудолф посети за първи път нашата страна и се впечатли от топлото посрещане и ентусиазма на българите към храната. Той вече e почитател на баницата и таратора,

а май и на шопската салата. Пред претенциозната публика от журналисти и пред десетките си зрителски фенове в столичен мол той с вещина и търпение показа на живо рецепти и техники, които затвърдиха представата за професионалист перфекционист.
За себе си Рудолф ван Веен споделя, че още от малък много искал да помага в кухнята. Спомня си, че веднъж се заиграл с едно картофче. Набол го с клечки за зъби, през които прекарал сварени спагети, и в резултат се получила първата кошничка.

По-късно завършва Кулинарното училище в Бреда с най-висок успех от випуска. На 27 години става „Майстор” към организацията SVH – най-високата титла, която холандски готвач може да получи в родината си, а по-късно се дипломира и като сладкар. Носител е на много кулинарни награди в родината си, а като част от холандски кулинарни отбори има медали от състезания във Франкфурт, Сидни, Лондон и Сингапур. Той продължава да обикаля света и да твърди, че готвенето е много добър комуникатор и не признава граници, защото всеки обича хубавата храна.

Като телевизионен майстор-готвач Рудолф добива популярност с предаването Life&Cooking и по-късно става прочут с поредиците „Вкусът на живота” и Bus Stop Bakery („Пътуващата пекарна”). Сега в програмата на кулинарния канал 24KITCHEN Рудолф присъства с пет поредици.

Как мисли един европеец, популярният шеф-готвач показа в началото на балканското си турне, което започна от Хърватия. Там Рудолф отказа да прави готварското шоу, което беше същността на програмата му, запретна ръкави и сготви за десетки от бедстващите от наводненията хора.
А как въпреки всекидневното „производство” на вкусотии успява да се запази строен? Рудолф споделя, че не яде месо всеки ден и контролира размера на порциите.

Предлагаме ви една селекция от рецепти на Рудолф ван Веен от различните му предавания, подходящи за лятното ви меню. Всички те са изпълними в наши условия и не изискват специални кулинарни умения.

Салата с цикория, ябълки и червено цвекло

Продуктите са за две порции. Време на приготвяне: 20 минути.
Съставки: 100 г заквасена сметана, кората и сокът от половин лимон, 30 мл кленов сироп (предлага се в нашите магазини, но може да го замените с 1 с.л. втечнен мед), 1 връзка магданоз, 400 г варени картофи, 2 броя червена цикория, 1 зелена ябълка, 2 глави сварено червено цвекло, 50 г орехи, сол и черен пипер.

1. В дълбока купа първо направете дресинга: смесете сметаната с настърганата кора на лимона и сока му. Добавете кленовия сироп, нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре.

2. Прибавете предварително сварените и нарязани на кубчета картофи. Разбъркайте.

3. Отрежете твърдия край на главите цикория и ги нарежете на едро. Червеното цвекло нарежете на кубчета, а ябълката – на тънки ивички. Добавете ги в купата заедно с целите орехови ядки и разбъркайте добре.

Рецептата е подходяща за вегетарианци и за деца.
Полезно: Картофите и цвеклото можете да сварите от вечерта, като първо ги измиете много добре. В голяма тенджера сипете 1-2 пръста вода, наредете картофите, отгоре – цвеклото, и посолете. Картофите са готови, когато са меки след набождане с вилица. Цвеклото може и да е по-твърдо. Оставете ги да се охладят през нощта и ги обелете.

Миди по испански
 
Предястието е за 2-4 души. Можете да го приготвите за 20 минути.
Необходимите продукти: 2 кг пресни миди с черупките, 1 стрък праз, 2  моркова, половин глава фенел (див копър, резене), 1 глава лук, половин връзка магданоз, 1 в.ч. бяло сухо шери (150 мл), сол на вкус.

За соса: 3 с.л. (лека) майонеза, 3 с.л. (дижонска) горчица, 1 с.л. бяло сухо шери, сокът от 1 лимон.

1. Използвайте по 0,5-1 кг черни миди с черупките на човек. Измийте добре мидите няколко пъти под течаща вода. Почистете от водораслите. Сложете ги в голяма тенджера.

2. Нарежете лука, праза и фенела на ситно, а морковите – на кръгчета. Накълцайте магданоза.

3. Добавете зеленчуците при мидите заедно със сухото шери. Захлупете тенджерата и оставете мидите да се задушават от 3 до 5 минути (докато всички се отворят).

4. Накрая отхлупете съда и го разтръскайте много добре, за да се смесят мидите и зеленчуците.

5. Разбъркайте в купичка продуктите на гладък сос.

6. Извадените от черупките миди се потапят в соса и се хапват.

Как се прави: Ползвайте една отворена мида за щипки, с които да захващате ядката на друга. Бялото шери можете да замените с портвайн, херес или подобно подсилено вино. Мидите стават много вкусни и с чаша бяло ароматно вино или малко мастика.

Фондю със сирена

Основно ястие за двама.
Съставки: 400 г твърдо сирене (хубаво е да се смесят няколко вида зрели, твърди сирена като грюер, ементал и др.), 100 г броколи, 100 мл бяло сухо вино, 200 мл зеленчуков (може и пилешки) бульон, 2 с.л. царевично нишесте, 1 връзка репички, 250 г чери домати, 4 филии пълнозърнест хляб.

За салатата: 3 ябълки, 100 г кисели краставички, 100 г стафиди, 100 г (1 глава) бял лук, 50 г заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус. (Внимавайте със солта: сирената, а вероятно и бульонът, съдържат!)

1. Сипете виното и бульона в тенджера. Оставете ги да заврат на слаб огън.

2. Настържете сирената. Добавете ги и ги бъркайте, докато се разтопят (най-добре с дървена лъжица).

3. Разтворете нишестето в малко студена вода и го изсипете в тенджерата. Бъркайте 2 минути, докато сместа се сгъсти.

4. Бланширайте розички броколи в подсолена вряща вода за около 3 минути. Изцедете ги и ги облейте със студена. Почистете и измийте репичките.

5. На клечки направете шишче от по една репичка, розичка броколи и доматче. Хляба нарежете на кубчета.

6. За салатата направете ябълките и краставичките на тънки лентички, а лука – на фини полумесеци. Добавете сметаната и подправете с прясно смлян черен пипер и (евентуално) със сол. Разбъркайте хубаво.

7. Сервирайте фондюто в купа върху табла. Гарнирайте платото с шишчета от зеленчуци, кубчета хляб и салата.
Рецептата е подходяща за вегетарианци и за деца.

Наси горенг от Бали

Основно ястие с месо за 4 души. Време за приготвяне: 20 минути.

Необходимите продукти: 1 глава китайско зеле, 600 г ориз, 150 г скариди, 150 г бяло пилешко месо, 200 г спанак, 2 яйца, 2 главички лук шалот (или 1 глава бял лук). Подправките: 1 с.л. самбал (червен лют азиатски сос, предлага се в хранителните хипермаркети), 2 червени люти чушки, 1 стрък зелен лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос, олио, сол на вкус.

1. Нарежете лука, чесъна и червените чушчици на дребно. Запържете ги в уок с малко олио.

2. Добавете парчетата месо и обелените скариди и ги запържете за 2-3 минути. Добавете самбала и разбъркайте добре.

3. Прибавете само нарязаната крехка част на китайското зеле (откъм листата), соевия сос и яйцата. Запържете, докато течността се изпари.

4. Добавете предварително сварения и добре охладен ориз. Разбъркайте.

5. Накрая сложете спанака и зеления лук. Бъркайте добре, за да се попари спанакът.

6. Сервирайте с пържено яйце отгоре и с пържени скариди.

Ястието е люто и не е подходящо за деца.
Интересно: Уокът е голям тиган полусфера със съвсем малко дъно и една дръжка. Използва се за приготвяне на ястия в източните кухни. Идеята е да се сложи малко олио на дъното и при висока температура да се запържват късчета месо и зеленчуци. Работи се с плоска метална шпатула.

Плодов десерт със сабайон

Продуктите са за 2 порции. Време на изпълнение: 20 минути.
Трябват ви по 1 купичка бяло грозде, малини и къпини. За соса: 2 жълтъка, 1  яйце, 4 с.л. захар, 1 в.ч. вино сира (150 мл).

1. Разпределете на дъното на две винени чаши плодовете – зърна грозде, малините, къпините.

2. За соса сабайон сипете в купа жълтъците и яйцето. Добавете захарта (ако желаете десертът да е по-сладък, добавете още 1-2 с.л. захар) и червеното вино.

3. Поставете купата на водна баня (тенджера с гореща вода, върху която купата може да се закрепи) и разбивайте с помощта на тел, докато сместа не стане пухкава и не изсветлее – около 10 минути.

4. Разпределете сабайона върху плодовете и поднесете.
Рецептата е подходяща за деца.

Любопитно: За да не се обърквате, запомнете, че сира и шираз са два различни сорта грозде за вино: единият се отглежда във Франция, другият – предимно в Австралия. Шира е гроздовата мъст, от която се прави виното.



Източник: jivotatdnes





Коментари

горе