От хорото на полето – Рамазан байрам в Долно Осеново



Жителите на симитлийското село Долно Осеново празнуват Размазан Байрам, но и не забравят да се трудят на тютюневите ниви. Много от тях се наложи от хорото да тичат на полето. В първия празничен ден цялото село се събра на мегдана. Преди това всяко семейство седна на празничен обяд, на трапезата задължително имаше печено месо и баклава. Младите поискаха прошка от по-възрастните. А музиката свиреше на площада от сутринта. Привечер цялото започна концертът на местните самодейци, за местните хора пя и народната певица Румяна Попова. Млади моми, невести, баби, се хванаха на дългото хоро на площада.

Празникът с местните сподели и общинският кмет Апостол Апостолов, специален гост в селото бе ректорът на Колежа по туризъм в Благоевград проф. Васил Жечев. Много младежи от Долно Осеново са студенти в колежа по социална програма на учебното заведение. Деца на социално слаби семейства се обучават безплатно. Веселбата в Долно Осеново продължи до 23.00 часа. В 02.00 часа през нощта всички бяха в тютюневите ниви.

„Въпреки че е тежък за мюсюлманите празник, тютюнът не признава Рамазан, не може да чака", казват местните. В селото живеят 1650 човека. 300 семейства гледат тютюн. „90% се препитават с тютюнопроизводство, другите 10% са в чужбина", казва кметът на селото Бисер Сегменов.



Източник: Стандарт





Коментари

горе