Българската история, достигнала световен връх



3-те въпроса за успех на Радо Стойчев

3-те въпроса за успех на Радо Стойчев

Днес в рубриката “Известните говорятУча.се ще ви разкаже една вълнуваща история. История за човешката воля, сила и мотивация. Как бившият национален треньор по волейбол Радо Стойчев се превръща от не-участник на Олимпиадата в Атланта през 1996г. до най-успешния треньор в света само 16 години по-късно? Как когато човек има страстта и амбицията може да промени не само собствения си живот, но и живота на цял отбор и цяла нация. :)

Сега ви предлагаме заедно бързо, лесно и интересно да се потопим в този необикновен разказ за човешката сила. Нека видим как може да се превърнем от просто мечтатели в мечтатели-реализатори. И повярвайте ни – след тази вълнуваща история и 3-те успешни въпроса на Радо Стойчев на есен ще отидем на училище с песен и ще вземем 6-ците с влак експресен. :)

Имало едно време…

Годината е 1996. Петте кръга, символи на Олимпийските Игри вече красят почти всеки кът в Атланта, градът-домакин. Остават броени дни до 26-та Олимпиада и стотици спортисти трепетно очакват сбъдването на една своя детска мечта – запалването на Олимпийския огън. Мечта, която за жалост ще се изплъзне на един български волейболист. Огън, който въпреки всичките тежки тренировки в продължение на години, ще остане незапален. И всичко това запомнено и изживяно от разпределителя Радостин Стойчев. Въпреки несбъднатите мечти, именно трудните моменти като този ще се окажат негова движеща сила. :)

1996 Олимпийските Игри в Атланта

16 години по-късно

“Аз, за разлика от треньора на Франция, съм бил само на една Олимпиада и то като турист,” заявява с усмивка и чувство за хумор Стойчев на пресконференцията преди мачовете.

16 години по-късно, в началото на месец юни 2012 година, същият този Радостин Стойчев е покорил не само българските върхове, но и световните. Той вече е наставник на българския национален отбор по волейбол и е най-успешният треньор на волейболната клубна сцена за последните 6 години. И е на прага на Олимпийските игри в Лондон…

Радостин Стойчев

Какво е превърнало Радо Стойчев от не-участника на Олимпиадата в Атланта до най-успешния треньор на света само 16 години по-късно? Отговорът е още едно доказателство за правилото на 10 000 часа – постоянство, мотивация и любов към това, което правим. Ето защо, независимо дали учим по математика, химия или нещо друго, ние трябва да бъдем постоянни в уроците, мотивирани да ги разберем и да ги обикнем както обичаме любимия ни предмет. :)

Тайната формула…

А, сега нека се върнем назад във времето. Далеч преди славата, успехите и признанията да се свързват с името Радостин Стойчев. Преди да реши да се потопи в треньорската кариера, той си задава следните 3 въпроса:

  1. Какво искам да постигна?
  2. Как искам да го постигна?
  3. Какви жертви съм готов да направя?

Три въпроса, които всеки един от нас може да си зададе както в училище, така и в личен или работен план. Пробвайте, ние вече го направихме и определено има ефект! :)

Часът на истината

Само след като намира отговорите на тези въпроси, Радостин решава да се впусне в ново предизвикателство. Така през 2003г. той приема офертата на Славия и поема отбора, където по това време играе един талантлив младеж на име Матей Казийски. Незнайно за двамата се формира един великолепен тандем. Тандем, който ще контролира световния волейбол за години напред. След като стават шампиони със Славия, Матей е трансфериран в Динамо (Москва), а Радо Стойчев е привлечен като помощник треньор… определено има съдба! :)

Волейболен мач между България и Германия

Времето в Русия е точният момент за Стойчев, в който той трупа опит и знания от старши-треньора и бивш негов съотборник Владимир Алекно. Години след това, двамата са наричани ученикът и учителят. А, дали ученикът надминава учителя, вие ще прецените със следващите редове! :)

Успехът

Усърдието, всеотдайността и придобитият опит като помощник-треньор, позволяват на Стойчев да излезе от сянката на своя учител. Той поставя началото на най-успешните моменти от кариерата си на треньор, когато отново заедно с Матей се местят на Апенинския полуостров в китното градче Трентино.

Като че ли фразата “Подготовката ще те направи перфектен” е отражение на професионалната философия на Радо Стойчев. Всеки ден най-малко по 12 часа, той прекарва в залата или в разучване на следващия съперник. Дори и след като става шампион на Италия, Европейски и Световен клубен шампион многократно, Радо Стойчев остава жаден за успехи, защото според него човек “Винаги може повече.” – както в уроците, така и в спорта.:)

Радо Стойчев и Матей Казийски в Италия

Безспорно отговорите, на въпросите, които Радостин Стойчев си е задал преди да започне треньорската си кариера, са били в правилната посока. Ето и как изглеждат отговорите според нас, а дали настина са такива – истината е някъде там… :)

Какво искам да постигна?
Да съм най-добрият в света.

Как искам да го постигна?
С постоянство, себераздаване и страст.

Какви жертви съм готов да направя?
Всичко.

…защото, страстта променя всичко. Поклон пред този велик българин – един от безспорните любимци на Уча.се! :)

А, сега като за финал – ви предлагаме едно видео от личния архив на Дарин Маджаров, основателят на Уча.се. То е заснето след победата на националния ни отбор по волейбол над Германия в Световната лига през 2012 във Франкфурт. Вижте го – заслужава си! :)

В резюме:

Днес в рубриката “Известните говорятУча.се ще ви разкаже вълнуващата история на бившия национален треньор по волейбол Радо Стойчев. Ще разберете как от не-участник на Олимпиадата в Атланта през 1996 г. той се превръща в най-успешния треньор на света само 16 години по-късно! :)



Източник: Уча се





Коментари

горе